Tasarımın farklı alanlarında üretim yapan Feray Alpay ile stili, çalışma alanları ve kurucusu olduğu Retro Design hakkında konuştuk.
Doğu ve batı kültürlerini harmanladığı projeleriyle yaklaşık 20 yıldır iç mimari dünyasında yer alan Feray Alpay, yenilikçi ve özgün tasarımların başrolde olduğu çözüm odaklı bir ekol benimsiyor. Türkiye, Avrupa ve Amerika’da 100’e yakın projede imzası bulunan tasarımcı; ev, ofis, fuar standı, mağaza gibi farklı alanlarda gerçekleştirdiği iç mimari projelerinin yanı sıra, ambalaj ve mobilya tasarımı konularında da uluslararası bir tanınırlığa sahip. Alpay firması Retro Design ile iç mimari, tasarım ve uygulama alanlarının yanı sıra, homestaging, feng shui danışmanlığı, çiçek ve etkinlik tasarımı konularında da hizmet veriyor. Amerika’nın her yerinden müşterilere sahip olan firma, çoğunlukla New York’ta ev almak veya ofis açmak isteyen Türkler için proje ve tasarımlar üretiyor. Feray Alpay aynı zamanda Studion Line isimli online alışveriş platformunun da yaratıcısı.
Retro Design’ı kurmaya nasıl karar verdiniz?
Retro Design yaklaşık 20 yıl önce İstanbul’da, eğitimini aldığım iç mimarlık konusunda hizmet vermek üzere kuruldu.
Kendi stilinizi nasıl tanımlıyorsunuz?
Contemporary veya transitional diye tanımlayabilirim kendi stilimi. Transitional son günlerde çok popüler bir stil çünkü hem geleneksel hem de modern tasarımı bir arada kullanma şansı veriyor. Modern tasarımın içinde zamansız parçaları kullanmayı çok seviyorum. Lüks, çekici ve beklenmedik bir denge duygusu veriyor. Elbette ki projenin gerektirdikleri ve pozisyonu, müşterilerimin tarz ve beklentileri her zaman çok önemli.
Ne tür projelere imza atıyorsunuz?
İstanbul ve New York’ta, ağırlıklı olarak ev dekorasyonu konuları başta olmak üzere, ofis, fuar standı, mağaza gibi farklı alanlarda gerçekleştirdiğim iç mimari projeler, ambalaj ve mobilya tasarımı, masa dekorasyonu ve çiçek ve etkinlik tasarımı gibi projeleri de yürütüyorum.
Studion Line gibi bir online satış platformu kurma fikri nasıl gelişti?
Amerikalılar için bir Türk tasarımcıyla çalışmak ilginç olabiliyor. New York dekorasyon, sanat ve tasarımın merkezi olduğu için yeni arayışlar, yeni stiller her zaman cazip. Özellikle İstanbul’un tarih boyunca Osmanlı padişahlarına, İslam minyatür resim sanatında yetenekli esnaflara ve aynı zamanda tasarım kültürünün gelişen bir merkezine ev sahipliği yaptığı için dekorasyon konusunda sonsuz bir ilham kaynağı olduğunu düşünüyorlar. Bu satış platformunu kurma fikri de bu ihtiyaçtan gelişti.