Mutfak Sanatları Akademisi Eğitmen Şefi Deniz Ayrancı’nın hayal gücünü el beceresi ile buluşturarak tasarladığı pastalar, klişelerden uzak büyülü bir dünyaya davet ediyorlar. Ayrancı ile kariyerine, pastacılığa ve bu alanda ilerlemek isteyenlerin ne yapması gerektiğine dair keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.
Gastronomi serüveniniz nasıl başladı, hikâyenizi bizimle paylaşır mısınız?
Eğitimini aldığım lisans bölümünün bana uygun olmadığını anlayınca; alternatif bir meslek arayışına girdim. Bu süreçte ülkemizde yeni yeni gelişmekte olan gastronomi alanı ilgimi çekti ve bir anda kendimi Mutfak Sanatları Akademisi’nde (MSA) buldum.
Pastacılık konusunda uzmanlaşmaya nasıl karar verdiniz?
Hayal gücümü ve el becerimi, yaptığım mesleğe dâhil etmek ve bu yeteneğimi bu alanda kullanmak istedim. Pastacılık, bunun için oldukça uygun bir alan. Bunu fark ettikten sonra ise bu alanda çalışmaya ve ilerlemeye başladım.
İnanılmaz bir stiliniz var. Pastalarınız son derece dekoratif. Stilinizi nasıl tanımlıyorsunuz?
Öncelikle teşekkür ederim. Temel olarak çabam özgün tasarımlarla bir farklılık yaratmak. Bu sebeple elimden geldiğince klişelerden uzak durmaya özen gösteririm.
Bir taraftan MSA’da eğitmensiniz. Kurum ile yollarınız nasıl kesişti?
En başta bahsettiğim gibi, gastronomi alanı ilgimi çektikten sonra, araştırmalarım beni MSA’ya getirdi ve her şeyden önce ben de bir MSA’lıyım, yani eğitimimi burada aldım. Eğitimimi tamamladıktan sonra ise sektörde farklı yerlerde tecrübe edinme şansı buldum. Nihayetinde ise yıllardır değişmeyen kalitesi ve profesyonelliği sebebiyle de buraya eğitmen olarak döndüm.
Eğitmen olmanın avantajları neler?
Eğitmenlik yaparken çok mutluyum. İnsanlara bir şeyler öğretmeyi ve onlarla iletişim kurmayı seviyorum. Bunun dışında farklı örnekler vermem gerekirse, MSA’da eğitmenlik yapmaya başlamadan önce çalıştığım farklı yerlerde kendimle ilgili keşfettiğim şey şu oldu; gelen siparişler sebebiyle zamanla yarışmak zorunda kalıyorsunuz. Bu yarış; aslında yaratıcılığı kısıtlamaya sebep olan bir durum. Eğitmenlik sadece bu yönüyle bile benim çok avantajlı. Herhangi bir zaman kısıtlaması olmaksızın, yapmak istediğim pastalar için düşünebiliyor ve hayata geçirebiliyorum.
Pastacılık konusunda uzmanlaşmak isteyenleri ne gibi aşamalar bekliyor?
Bu mesleğin özellikle ilk yılları çok zorlu geçiyor. Mutfağın en alt kademesinden başlayarak zamanla yükselecekler. Uzun bir süre başlarındaki mutfak şefinden talimatlar alarak ilerleyecekler. Fiziken ve zihnen oldukça yorucu bir süreç olacak. Pes etmeden devam edenlerin zamanla kıdemleri artacak ve yavaş yavaş kendi tarzlarını oluşturmaya başlayacaklar. Bu noktada tavsiyem çok çalışmak, sabırlı olmak ve idealleri uğruna vazgeçmeden devam etmek olabilir.
Sizin favori şefleriniz kimler?
Aslında bu soruya verilecek çok fazla cevap var. İçlerinden tarzını en çok beğendiğim kişi olarak Natalie Sideserf diyebilirim.
Hazırlayan: Çiğdem Hasanoğlu