TV ve sosyal medya mecralarından tanıdığımız Sezin Güleryüz, namı diğer HealthyFoodBreak, Gökkuşağı Tarifleri isimli kitabıyla karşımızda. Doğanın renklerinin izini sebze ve meyvelerin gücünde arayan, sağlıklı pişirme teknikleriyle harmanlanmış, kolayca hazırlanabilen tarifler içeren kitabın raflardaki yerini alması dolayısıyla Sezin Güleryüz ile keyifli ve ilham veren bir söyleşi gerçekleştirdik.
HealthyFoodBreak olarak uzun zamandır faklı mecralarda aktifsiniz. Paylaştığınız sağlıklı tarifler büyük ilgi görüyor ve sıkı takipçileriniz var. Öncelikle kısaca HealthyFoodBreak’in hikâyesini öğrenebilir miyiz?
Marmaris’te denizin, güneşin, bitkilerin, doğanın gücüne inanarak büyüdüğüm onlarca sene sonrası yolculuğum beni 2009 yılında İstanbul’a getirdi. Orta Doğu Teknik Üniversitesi mezunu bir Endüstri Mühendisi olarak kurumsal hayata atılıp, kariyer adımlarını hızla kovalarken günün birinde bu satırları yazacağım aklıma bile gelmezdi; ama işte buradayım. Herkes kadar koşturmalı hayata kapılıp, kendimi ve beslenmemi hayatın son sıralarına attığım uzunca bir dönem sonrası sağlığım genç yaşta alarm çanlarını çalarken çıktı karşıma sebzelerin gücü. Bir şeyleri iyileştirmek için tutunacak bir dal ararken sebzelere, farklı tariflere ve mutfağın sihirli dünyasına kaptırdım kendimi. Her şey HealthyFoodBreak ile başladı.
HealthyFoodBreak, koşturmalı hayata her alanda “bir mola vermek” fikrinden doğan bir sosyal medya hesabı. Kolay, bitkisel ve sağlıklı tarifler, iyi yaşam molaları… Kısacası bedenimize, aklımıza ve ruhumuza iyi gelecek reçeteler ve basit püf noktaları. “Yoğun hayatımıza rağmen yılmadan kendimize zaman ayırmak, besinlerin ve doğanın gücüyle iyileşmek mümkün” diye haykırmak istediğim özgürlük noktam. HealthyFoodBreak’in doğuşu ve gelişmesi benim de yaşayarak öğrendiğim ve öğrendikçe keyif alıp daha çok kişiyle paylaşmak istediğim bir yolculuk oldu. Koşturmalı hayat içinde bir yandan kendime has kolay ve özel formüller geliştirirken diğer yandan da bunları on binlerce kişiyle paylaşmaya başladım. Gençlik yıllarımdan bu yana mücadelesini verdiğim çoğu rahatsızlıktan ben kurtuldukça, etrafımdakiler de kurtulmaya başladı. Mutfağa girip doğadan tabağa gelen tarifler yarattıkça iyileştim, iyileştikçe daha çok mutfağa girdim. 10 sene boyunca, 30 binden fazla saatini masa başında, kapalı binalarda, günde ortalama 10-12 saat çalışarak geçirmiş kurumsal bir çalışan olan ben, kocaman bir çılgınlık yaparak 2019 senesinde kurumsal kariyerimi sonlandırmaya ve mutfak aşkımı profesyonel aşçılık eğitimi ile ayrı bir seviyeye çıkarmaya karar verdim. Ve işte şimdi hem kadın bir girişimci olarak HealthyFoodBreak markasını yarattım, hem Bein Gurme TV kanalında yayınlanan Sezin’le Yemek Arası programının yapımcısı ve sunucusu oldum, hem de gerek sosyal medya hesabım gerekse kitabım ile binlerce kişiye ulaşıyorum. Önümüzdeki dönemde de HealthyFoodBreak markası altında yepyeni mutfak, kişisel bakım ve güzellik ürünü lanse edeceğim. Ufak bir hobi ve tutku ve sadece mutfak aşkı nerelere ulaştı ben de şaşkınlıkla takipteyim.
Gökkuşağı Tarifleri adındaki kitabınız hep kitap tarafından yayımlandı. Bu kitabı hazırlama fikri nasıl doğdu?
Doğanın, gıdaların ve mutfakta pişen yemeklerin sağlığımız ve hayatla olan bağımıza olan etkisine ve gücüne çok inanıyorum. O sebeple de yazılı bir kaynak ve bir mutfak deneyimi olarak bu kitabı hazırlamak istedim. Senelerdir sosyal medya hesabımdan da verdiğim tariflerle sebze ve meyvelere olan aşkımı hiçbir zaman saklamadım. “Bir sebzeyi kaç farklı şekilde pişirebiliriz ki? Ne kadar heyecanlı bir şekilde sunabiliriz ki?” Hep bunu sorup, kendimi ve sınırlarımın bu yönde genişletmeye çalıştım. Bu kitap bu soruların cevabını versin istedim. Kendisi farklı kombinasyonlar, farklı pişirme teknikleri ve lezzet arttıran elementlerin birleşimi. Her biri de o tencere yemeği yapılmasına alışkın olduğumuz patlıcanı, o sadece zeytinyağlısı yapılan yeşil fasulyeyi apayrı bir seviyeye çıkarıyor. Gökkuşağı Tarifleri’nde göreceğiniz tüm tariflerin sebze ve meyvelerin farklı birer versiyonu olmasını, tariflerin gücünü sebze ve meyvelerden almasını, tamamen olmasını çok istedim. Buna ek olarak sevdiğim bir kaç kurala da bağlı kaldım; sadece sağlıklı pişirme teknikleri kullandım, gıdaların faydasını maksimum dereceye çıkarak ön hazırlık yolları keşfettim. Rafine şeker ve hayvansal süt kullanmadım. Lezzetten fedakârlık etmeden, bedenine iyi davranmak isteyen, gezegeni ve kaynaklarını önemseyen, isterse her gün isterse haftanın birkaç günü lezzetli ve hafif molalar vermek isteyen herkesin mutfaktaki ilk durağı olsun istedim. Görseller sade ve nahif; anlatımı ise sohbet havasında olsun ama bir yandan da aklınıza takılan her noktaya cevap versin istedim. Her tarifin farklı versiyonlarını yaratabilmek veya alternatif malzemeler konusunda fikir almak için en altta yer alan “püf noktası” kutucuklarına bakabilirsiniz.
Bazen her malzeme evimizde olmaz ve en zoru da böyle bir durumda yapmak istediğiniz bir tarifi yapamamaktır. İşte böyle anlarda püf noktası kutuları size yardım edecek. Kolaylıkla yapabilmeniz için özellikle ölçü birimi olarak su bardağı, yemek kaşığı gibi basit ölçü birimlerinden yararlandım. Çünkü yoğun geçen bir günün sonrasında eve gelip güzel bir sofra hazırlamak isterken tartı kullanamayacak kadar yorgun olmanın ne demek olduğunu iyi bilirim. Tariflerin köşelerinde bazen minik logolar göreceksiniz; vegan, çocuklara göre, glutensiz ya da mevsim sebzelerine göre kolayca dilediğiniz tarifi seçmeniz için bu logoları hazırladık. Ara bölümlerde ön hazırlık, sağlıklı pişirme teknikleri, sevdiğim malzemeler gibi mutfağa dair işe yarar mini bilgiler serpiştirdim; eminim ki bu bölümler de kitaptaki tarifleri hazırlarken dönüp bakabileceğiniz kolay kaçış noktaları olacak.
Bazı tariflerin kenarında yer alan YouTube kare kodları cep telefonunuzun kamerasına okuttuğunuzda doğrudan tarif videosuna gideceksiniz. Her ara bölüm başında yer alan Spotify Kare Kodları ise o bölümde yer alan tariflerin ruhuna uygun şarkı listeleri içeriyor. Kim güzel bir şarkı eşliğinde mutfağa girmek veya sofraya oturmak istemez ki. Kitabın en sonunda tariflerin bir kısmıyla örnek menüler hazırladım, nasıl kombinasyonlar yapılabileceği konusunda fikir verecekler. Yine en sonda yer alan malzeme listesine bakarak evde yer alan malzemenizi içeren tariflere hızlıca ulaşabileceksiniz. Yani aslında kitabımı sadece bir yemek tarifi kitabı olarak değil, bir mutfak deneyimi kitabı olarak tasarladım.
Kitapta yer alan tarifleri belirlerken ve derlerken nelere dikkat ettiniz?
TV ve sosyal medya mecralarından tanıdığımız Sezin Güleryüz, namı diğer Healthy Food Break, Gökkuşağı. Aslında arka planında senelerdir biriktirdiğim ve denediğim reçeteler yatıyor. Bu tarifler, aşçılık okulu sonrası daha da ete kemiğe bürünmeye başladı. Anneannemin, annemin senelerdir severek pişirdiği tarifler; gezip gördüğüm yerlerden damağımda kalan lezzetler ve bu toprakların yani Anadolu’nun renkleri en büyük ilhamım oldu. Mutfakta piştiğini gördüğüm her şeyin sağlıklı malzemeler ve pişirme yöntemleri ile basit ve kolay alternatiflerini yarattım. Alışık olduğumuz tarifleri kendimce yorumlayıp, evde benim gibi vakti zamanı dar kişilerin üşenmeden yapacakları basit formüllere dökmek ve bunu yaparken de 100% temiz, paketsiz, doğal ve organik malzeme kullanmak ortaya o alışılmamış kombinleri ve sunumları çıkardı. Eşsiz, basit, lezzetli, her evde yapılabilecek, bedenimize ve doğaya saygılı, ama bir yandan da göze hitap eden, farklı tatlar…
Tarifleri yaratırken tanıdık lezzetlerin kolay ve sebze odaklı versiyonlarını hazırlamaya, lezzetten ödün vermeden bol bol vitamin ve mineral almamıza özen gösterdim. Hepsi de kendi evimizde zevkle tükettiğimiz; eve gelen misafirleri ve ailemi lezzetiyle şaşırttığım birçok kez denenmiş tarifler. Kitap, sayfalarını çevirdikçe kahvaltılar, çorbalar, salatalar, sebze odaklı ana yemekler, dışarda yemeyi sevdiğimiz pastane lezzetleri, makarnalar, pilavlar, atıştırmalıklar kısacası günlük hayatta her daim yardımı olacak tariflerden oluşuyor. Bu kitapta göreceğiniz tüm tariflerin sebze ve meyvelerin farklı birer versiyonu olmasını çok istedim ve tarifler gücünü sebze ve meyvelerden alsın, tamamen vejetaryen olsunlar. Buna ek olarak sevdiğim bir kaç kurala da bağlı kaldım; sadece sağlıklı pişirme teknikleri kullandım, gıdaların faydasını maksimum dereceye çıkarak ön hazırlık yolları keşfettim. Rafine şeker ve hayvansal süt kullanmadım. Lezzetten fedakârlık etmeden, bedenine iyi davranmak isteyen, gezegeni ve kaynaklarını önemseyen, isterse her gün isterse haftanın birkaç günü lezzetli ve hafif molalar vermek isteyen herkesin mutfaktaki ilk durağı olsun istedim.
Tariflere eşlik eden fotoğraflar ve stil kurguları da size ait. Kendinize ait bir görsel diliniz var. Nelerden ilham alıyorsunuz?
Evet, tariflerin stil planlaması, sunumu tamamen bana ait. Yemek fotoğrafçılığında son yıllarda artışta olan detaylı ve kalabalık görsel dünyadan oldukça uzak; yemeğin ve içindeki malzemelerin ön planda olduğu, oldukça sade bir görsel dünya yaratmaya odaklandım. İlhamım tamamen içinde kullandığım malzemelerden, doğadan, sebze ve meyvelerden geliyor. Beynim hep malzemeleri nasıl daha ön planda kullanırım diye çalışıyor; yemyeşil bir malzemeyi hangi renk tabakla kullanırsam daha ön planda olur, tabağın üstüne hangi renk malzeme serpiştirirsem hem ahenk hem renk patlaması yaşarız.
Kitaptaki favori tariflerinizden birini bizimle paylaşır mısınız?
Tabii ki. Özellikle de şu soğuk kış günlerinde harika gidecek bir tatlı tarifi paylaşayım. Kendisi hem şekersiz hem de unsuz, lezzetini meyvelerden alan harika bir Elmalı Crumble.