Özlen Çopuroğlu’nun soğuk kış günlerinin tadını çıkarırken aynı zamanda içinizi ısıtacak üç pratik yemek tarifini sizin için derledik.
PATATES GRATEN
5 orta boy patates, 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri, tuz, karabiber, 1 su bardağı su, 2 diş sarımsak. Beşamel sosu için: 2 yemek kaşığı un, 2 yemek kaşığı sıvı yağ, 2 su bardağı süt, tuz ve karabiber. Patateslerin kabuklarını soyup yıkayın ve aynı kalınlıkta yuvarlak şekillerde dilimleyin. Patateslere tuz ve bir su bardağı su ilave edip 5 dakika kadar hafif derecede pişirin. Yarı pişen patates dilimlerini fırın kabınıza dizin. Üzerine baharatlarını ve ezilmiş sarımsağı serpiştirin. Beşa-meli hazırlamak için sıvı yağ ya da tereyağını sos tenceresine alın ve unu ilave edip karıştırarak ka-vurun. Unun kokusunu hissedince koyulaşmadan yavaş yavaş sütü ilave edin ve koyulaşana ka-dar hızlıca karıştırın. Hazırlamış olduğunuz beşamel sosa rende kaşar peynirinizin yarısını karıştırın ve patateslerin üzerine kapatacak şekilde dökün. 180 derecede ısıttığınız fırında 15 dakika kadar pişirin.
❚ ÖNERI: Beşamel kızarınca üzerine kalan yarım bardak kaşar peynirinizi de ilave edip tekrar fırına verin. Kaşar peyniri tamamen eriyip kızarana kadar pişirin.
BROWNIE
300 g bitter ya da sütlü çikolata, 2 adet yumurta, 1 yemek kaşığı kakao, 100 g erimemiş tereyağı, 1 çimdik tuz, 1 su bardağı toz şeker, 2 su bardağı un. Çikolatayı tereyağı ile birlikte benmari usulü eritin, oda sıcaklığında soğutun. Ayrı bir kapta yumurtaları, şekeri mikserle çırpıp, içine erimiş ve soğumuş çikolata karışımını ekleyin. Elenmiş un, kakao ve bir çimdik tuzu da ilave edip spatula ile iyice karışmasını sağlayın. 180 derece ısıtılmış fırında tercihen şekilli küçük bir kalıba yağlı kâğıt serip karışımı spatula yardımıyla yayın. 20-25 dakika pişirdikten sonra ılıması için 1 saat kadar bekletip kalıptan çıkarın.
❚ ÖNERI: Brownie zaten içi nemli olduğu için arzu ettiğiniz kadar kurabiye ya da süslemeyi batıracağınız yumuşaklıkta olacaktır.
ERIK SOSLU HINDI
Bu lezzetli hindi tarifi için 2 adet hindi but, 10 adet mürdüm eriği, 10 adet ayıklanmış kestane, 1 portakal suyu, 1 çay bardağı pekmez, 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı dolusu rendelenmiş taze zencefil, 1 adet fırın torbası, 1 tatlı kaşığı un (fırın torbası için) gerekiyor. Hindi butlarını yıkayıp çukur bir kaba alın. Kestaneleri ayıklayın ve erikleri 15 dakika sıcak suda bekletin. Daha sonra listedeki malzemeleri (un hariç) hindi butlarının üstüne dökün ve iyice karıştı-rın. Fırını 200 dereceye ayarlayın ve butları hafif unlanmış fırın torbasına alarak bir tepside 1,5 saat pişirin.
❚ PÜF NOKTASI: Tepsinin içine bir su bardağı su ilave ederseniz torbaya yapışmaz.
Derleyen: İrem Hanişoğlu