Mevsiminde tüketilen sebze ve meyveler, yüksek oranda vitamin içermesiyle vücut direncimizi korumamızı sağlarken, yemeklerimize de lezzet katıyor. Özlen Çopuroğlu’nun kışa hazırlık niteliğindeki doğal ve aynı zamanda besleyici üç pratik yemek önerisini sizin için derledik.
Mandalınalı Kereviz
Bu tarifi uygulamak için 1 kilo kereviz, 1 adet havuç, 3 mandalinanın sıkılmış suyu, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 demet dereotu, 1 adet limon, 2-3 adet kesme şeker, 2 adet soğan gerekiyor.
Soğanları küp şeklinde doğrayın ya da rondodan geçirin. Havuçları rendeleyin. Kerevizleri yarım ay şeklinde kalınca doğrayıp, limonlu suda bekletin. Tencereye kerevizi, soğanı ve havuçları ekleyin. Üstüne mandalina suyunu dökün. Tuz ve şekeri ekleyerek en son yağ gezdirin. 45 dakika kısık ateşte pişirin. Tencerede soğuttuktan sonra servis kabına alarak soğuk olarak servis edin. Dereotu ile süsleyin.
Püf Noktası: Pişerken kararmaması için tencerenin üstüne fırın kâğıdı yerleştirin ve kapağı üstüne kapatın.
Ispanaklı Açma Böreği
Ana malzemeler şöyle: 1 adet yumurta, 1 su bardağı süt, 1/2 su bardağı süt, 2 çay kaşığı tuz, 1,5 çay bardağı kabartma tozu, aldığı kadar un, açmak için nişasta. İç harcı için yarım kilo ıspanak, 1 adet soğan, tuz, pul biber, karabiber, 3 yemek kaşığı sıvı yağ gerekiyor. Üst sosunu 1 adet yumurta, 2 tatlı kaşığı yoğurt, 50 g erimiş tereyağı, susam ya da çörekotu ile hazırlıyoruz.
İlk olarak yumurta, süt, yağ, tuz ve kabartma tozunu karıştırın. Üstüne unu eleyerek orta yumuşaklıkta bir hamur elde edin. 24 eşit parçaya bölün ve bezelere ayırın. Yarım saat hamuru dinlendirin. İç malzemesini hazırlamak için sıvı yağda önce soğanları kavurun, sonra da yıkanıp doğranmış ıspanak yapraklarını kavurun. Tuz, karabiber, biraz da pul biber ekleyip karıştırın. Her bir bezeyi 10-15 cm kadar oklavayla açın. Araya çok az nişasta serperek 8 kat olacak şekilde 3 gruba ayırın. Her bir grubu 30-35 cm kadar açın. Tepsiyi yağlayın ve önce birinci grubu kat kat yerleştirin. Araya iç malzemenin yarısını koyun. Sonra ikinci grubu katlar halinde yerleştirin ve tekrardan iç harçtan yerleştirin. En son katı da tepsiye yerleştirin. Yumurta, yoğurt ve tereyağını karıştırın. Böreğin üstüne tamamına dağılacak şekilde dökün. En üstüne susam ya da çörekotu serpin. 200 derecede ısıtılmış fırında üstü kızarana kadar pişirin.
Ayva Tatlısı
Listemizde 3 adet ayva, 3 çay bardağı toz şeker, 3 çay bardağı sıcak su, 7 adet tane karanfil, ayva çekirdeği, kaymak var. Kabuklarını soyarak ayvaları ortadan ikiye bölün. Çekirdekli kısımlarını çıkarın ama çekirdeklerini atmayın. Derin olmayan bir tencereye ayvaları yerleştirin. Her yarım ayva için yarım çay bardağı toz şekeri ayvaların çukur kısmının üstüne gelecek şekilde ilave edin. 3 çay bardağı sıcak su ekleyin. Ayva çekirdeklerinin 7-8 adet, karanfil tanesinden 6-7 adet ekleyin. 3 saate yakın bir süre, çok kısık ateşte ara ara kapağını açıp kapatıp kontrol ederek pişirin. Servis kabına alarak soğumaya bırakın.
Öneri: İkramdan önce üstüne kaymak ekleyerek servis edebilirsiniz.
Hazırlayan: İrem Hanişoğlu