Lezzetli ve doyurucu bir salatanın olmazsa olmazları sizce neler? Tabanındaki yeşilliği, renk ve ekstra lezzet vericileri, proteini, sosu, şaşırtıcı meyve tatları, çıtırtı etkisi veren tohum ve çekirdekleri bizim ilk aklımıza gelenler. İçinde tüm bu lezzetleri barındıran Özlen Çopuroğlu’nun pratik salata tariflerini deniyoruz bu ay.
#1 KURU İNCİRLİ SEMİZOTU SALATASI
Besleyici bir öğün olarak değerlendirebileceğiniz bu tarif, içindeki farklı tatların uyumu ile şaşırtıcı ve ferah bir lezzet patlamasına dönüşüyor. Malzemeler: 500 g semizotu, dilediğiniz ölçüde lor peyniri ya da keçi peyniri, ananas, 1 avuç kuru incir, 1 avuç kuru kayısı, 1 avuç ceviz, 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık, fıstıkları kavurmak için 1 çay kaşığı ayçiçek yağı, 1 yemek kaşığı nar ekşisi, 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve tuz. Semizotunu yıkayıp suyunu süzün ve geniş bir kâseye alın. Arzu ettiğiniz kadar ananası yarım ince halkalar halinde doğrayın ve semizotuna ekleyerek harmanlayın. Lor ya da keçi peynirini dilediğiniz ölçüde ilave edin. Dolmalık fıstıkları tavada 1 çay kaşığı ayçiçek yağı ile kavurun ve semizotuna ekleyin. Kuru incir ve kuru kayısıları kesin, cevizle birlikte kâseye ekleyin. Damak tadınıza göre arzu ettiğiniz miktarda ekleyip çıkartabilirsiniz. Nar ekşisi, zeytinyağı ve tuzu karıştırıp salatanın üzerine gezdirin.
#2 ROKALI PANCAR SALATASI
Salata sunumunuza keyifli bir dokunuş katmak isterseniz pancar turşusunu kalp ya da yıldız şeklindeki küçük kurabiye kalıplarınızı kullanarak kesebilirsiniz. Malzemeler: 2 demet roka, 2 kâse pancar turşusu, 1 çay bardağı tulum ya da lor peyniri, 1 çay fincanı ceviz, 1 diş sarımsak, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 2 yemek kaşığı elma sirkesi, 2 yemek kaşığı nar ekşisi ve 1 çay kaşığı tuz. Rokayı yıkayıp süzdükten sonra genişçe kopararak parçalara ayırın. Cevizleri bir iki parçaya bölün ve tavada kavurun. Pancarı dilediğiniz şekilde kesin ve 1 diş sarımsak ile tavada hafifçe kavurun. Rokayı salata tabağına alıp üzerine pancarları ilave edin. Salata sosunu hazırlamak için zeytinyağı, elma sirkesi, nar ekşisi ve tuzu karıştırın. Sosu salataya ilave edin. Son bir dokunuş olarak tulum ya da lor peynirini ve kavurduğunuz cevizleri salatanın üzerine serpin.
#3 ISPANAKLI ENGİNAR SALATASI
Ispanağın taze tadının enginar ile birleştiği bu tarife biz hellim peyniri ve salatalık da ekledik. Malzemeler: 1 demet ıspanak, 10 adet enginar kalbi, 10-15 adet kiraz domates, salatalık, 1-2 dilim ızgarada pişirilmiş hellim peyniri, 2 limon, zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı nar ekşisi ve tuz. Enginarları ortadan ikiye bölüp üstüne 1 limonu sıkın ve 1 bardak su ilave edip 5 dakika kadar kaynamış suda haşlayın. Ispanakları yıkayıp elinizle iri parçalar halinde koparın. Limon suyu, zeytinyağı, nar ekşisi ve tuz ile hazırladığınız sos ile ıspanakları harmanlayın. Üzerine ılık enginarları, doğranmış salatalık, domates ve hellim peynirini ekleyin.
Hazırlayan: Julen Tunç