Kekikli Çavdar Ekmeği Tarifi
Malzemeler:
- 7 su bardağı çavdar unu
- 2.5 su bardağı su
- 1/2 paket (21 gram) yaş maya
- 1 tatlı kaşığı tozşeker
- 1 çorba kaşığı pulbiber
- 10 dal yabani kekik
- Tuz
Üzerine dökmek için:
- 1 çorba kaşığı çörekotu
- 1 çorba kaşığı susam
Hazırlanışı:
Toz şeker ,yarım su bardağı su ve yaş mayayı bir kaba dökerek karıştırın ve eritin sonra 10 dakika bekletin. Çavdar ununu geniş bir kaba alıp ortasına bir yuvarlak açın. Erimiş maya, kıyılmış kekik ve tuz ekleyip karıştırın. İki su bardağı suyu azar azar ekleyerek hamuru yoğurun. Üzerin nemli bir bez kapatarak oda sıcaklığında hamur belirli bir büyüklüğe gelene dek mayalandırın. Daha sonra unlu zeminde hamuru tekrar yoğurarak,ikiye bölün. Her parçaya somun şekli verip, pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine yerleştirin. Üzerini sulayıp çörek otu serpin. Bıçakla hamurların üzerine çapraz çizikler atın. Nemli bezle kapatıp 20 dakika bu şekilde mayalanması için bekletin. Isıttığınız 180 derece fırında 40-45 dakika pişirin.