Ana SayfaLezzetÖzlen Çopuroğlu’nun Yılbaşı Tarifleri

Özlen Çopuroğlu’nun Yılbaşı Tarifleri

Özenle hazırlanmış sofralar etrafında buluşup, yeniden bir arada olmanın keyfini çıkaracağımız geceye doğru geri sayıyoruz. Hafif, sağlıklı ya da geleneksel lezzetler, mutluluk saçan tatlarla buluşuyor. Renk, doku ve aksesuarla oynadığınız yılbaşı menüleriniz için Özlen Çopuroğlu’nun tariflerine göz atın.

#1 YABAN MERSİNLİ CRUMBLE

Fırından gelen bu lezzetli kokuya inanamayacaksınız. Yapımı kolay olan bu tarifin hamuru için malzemeler: 10 yemek kaşığı un, 10 yemek kaşığı esmer şeker, 125 g tuzsuz tereyağı ve 1 tutam tuz. Harcı için gerekli malzemeler: 2 orta boy elma, 1 tatlı kaşığı tarçın, 2 avuç yaban mersini, 1 paket vanilya, 1 adet limon ve 5 yemek kaşığı esmer şeker. Hamur için un, şeker, küçük küpler halinde kesilmiş tereyağı ve tuzu rondoda yavaşça, kesik aralıklarla karıştırın. Topaklı bir hamur elde etmeniz gerekiyor. Hamuru 15 dakika kadar buzdolabında dinlendirin. Meyve karışımı için elmaları küp küp doğrayın, tarçını, vanilyayı, 1 limonun suyunu ve en son da yaban mersinlerini ekleyin. Tahta bir kaşıkla karıştırın ve küçük kaplara üst kısımlarında hamur payı bırakacak şekilde bölüştürün. Buzdolabından hamuru çıkarın ve elinizde ufalayarak, bastırmadan kapların üzerine yığınlar oluşturarak yayın. 200 derecede ısıtılmış fırında üst kısımları kızarana kadar yaklaşık 15-20 dakika pişirin.

#2 MİLFÖY TART

Aperatif bir seçenek olarak menünüze renk katmak için oldukça pratik bir tart. Biz yılbaşı brunch’ına da çok yakıştırdık. Malzemeler: 6 adet milföy hamuru, 1 adet yumurta, 4-5 dilim mozzarella peyniri, yarım kg ıspanak ve 1 tutam taze çekilmiş karabiber. Fırınınızı 180 derecede ısıtın. 6 adet milföy hamurunu bir araya getirin ve tek bir parça olarak, tercihen kare şeklindeki tart kalıbınıza göre hafif unlanmış bir oklava ile açın. Hamuru yağlanmış fırın tepsisine alın ve yanlarına yumurta sarısı sürün. Ortasına peynirleri koyun, üzerine taze çekilmiş karabiberi serpin ve en üstüne de ıspanakları dizin. Arzu ederseniz taze kekik ya da nane dalları da ekleyebilirsiniz. Milföyün köşe kenarları kabarıp üstü kızarıncaya kadar pişirin.

#3 FIRINDA PEKMEZ SOSLU TAVUK

Yılbaşı denilince ana yemekte et, hindi veya tavuktan vazgeçemeyenlerdenseniz bu alternatifi deneyin. Malzemeler: 1 adet organik tavuk, 1 su bardağı yoğurt, 3 yemek kaşığı pekmez, 1 adet lime suyu, karabiber, pul biber, tuz ve kekik. Fırınınızı 180 dereceye getirin. Bütün malzemeleri karıştırıp tavuğun her tarafına eşit olarak sürün. Kalanı tavuğun iç boşluğuna doldurun ve bir süre buzdolabında marine olması için bekletin. Tavuğu 45 dakika kadar 180 derecede pişirdikten sonra ısıyı 220 dereceye çıkarın ve iyice kızarıncaya kadar pişirin. Dilerseniz malzemelere sarımsak ve susam da ekleyebilirsiniz.

Derleyen: Julen Tunç

SON YAZILAR

BENZER YAZILAR