Mevsimsel ve yerel gıdayla beslenmenin insan vücuduna ve doğaya olan katkısına vurgu yapan projeler, zehirsiz ve ekolojik sofraların çok da zor olmadığına dikkat çekiyor. Biz de kendimize bir doğa takvimi edindik ve bu ayın sebzelerini kullanarak hazırlayabileceğiniz üç pratik Özlen Çopuroğlu tarifini sizler için derledik.
#1 BULGURLU BAHÇE SALATASI
İstediğiniz taze yeşillikleri ve peynir türlerini ekleyerek damak tadınıza göre çeşitlendirebileceğiniz besleyici bir öğün yaratmak için ideal bir salata tarifi. Malzemeler: 1 çay bardağı bulgur, 1 marul/ kıvırcık, istediğiniz miktarda taze yeşillikler, 1-2 dal taze nane, 1-2 dal maydanoz, isterseniz 1-2 dal yeşil soğan, 1 kırmızı soğan, 1 avuç ceviz, istediğiniz miktarda lor peyniri, keçi peyniri, beyaz peynir ya da tulum peyniri, sızma zeytinyağı, tuz, limon ve salata sosu için eklemek istedikleriniz. 1 çay bardağı yıkanmış ve haşlanmış bulgura doğradığınız yeşillikleri, hazırladığınız salata sosunu, ceviz ve peynirleri ilave ederek karıştırın.
#2 PASTIRMALI KUŞKONMAZ
Biz her porsiyon için 3 adet kuşkonmaz ve 2 dilim pastırma kullandık. Siz kuşkonmazların ve pastırma dilimlerinin sayısını istediğiniz gibi azaltıp artırabilirsiniz. Malzemeler: Taze kuşkonmazlar, 1 adet limon, yarım çay bardağı sızma zeytinyağı, 2 diş sarımsak, 1 su bardağı su, 1 tatlı kaşığı şeker, pastırma dilimleri ve tuz. Büyük bir tencereyi suyla doldurup tuz ekleyin. Su kaynamaya başladığında temizlenmiş kuşkonmazları tencereye koyun ve hafif yumuşayana kadar 1-2 dakika haşlayın. Haşlanan kuşkonmazları renklerini kaybetmemeleri için buzlu soğuk suyun içine alın. Orta derinlikteki bir tavaya zeytinyağını ve ezilmiş sarımsağı ekleyin. Üzerine süzgeç yardımıyla sularını süzdüğünüz kuşkonmazları ilave edin. Limon dilimlerini, şeker ve tuzu ekleyin, 2-3 dakika kadar soteleyin. Pastırma dilimlerine kuşkonmazları sarın ve bir fırın tepsisine alıp fırında 3-5 dakika kadar pişirin.
#3 ETLİ ENGİNAR DOLMASI
İç dolgusu için kuzu eti dışında farklı alternatifler de kullanabilirsiniz. Malzemeler: 4 adet enginar, 500 g yağsız kuzu kuşbaşı, 1 yemek kaşığı pirinç, 1 kuru soğan, 1 demet dereotu, sızma zeytinyağı, tuz ve karabiber. Temizlenmiş enginarı unlu, limonlu suya atın. Soğanları incecik doğrayıp zeytinyağında soteleyin. Üzerine kuşbaşı doğranmış kuzu etini ilave edin ve renkleri kahverengi oluncaya kadar ateşte çevirin. Farklı bir kaba alıp pirinç ve ince doğranmış dereotu ile harmanlayın. Tuz ve karabiber ekleyin. Hazırladığınız bu harcı enginarların içine doldurun. Enginarları tek sıra olacak şekilde tencereye dizin ve enginarların yarı boylarına kadar gelecek şekilde üzerine su ekleyin. Et ve enginarlar tamamen pişine kadar kısık ateşte tencerenin kapağı kapalı olarak pişirin. Servis ederken üzerine taze maydanoz ve limon da ekleyebilirsiniz.
Derleyen: Julen Tunç