Yeni tarifler denemek malzemeleri farklı şekillerde bir araya getirmeniz için ilham verebilir. Bu ay et ve tavuk yemeklerinin pratik eşlikçisi mantarın lezzet potansiyellerini keşfetmeye ne dersiniz? Özlen Çopuroğlu’nun mantarı yan rollerden çıkarıp yemeğin ana malzemesine dönüştüren üç tarifini sizin için derledik.
#1 WOK’TA SARIMSAK SOSLU MANTAR
Asya mutfağından dünyaya yayılan wok tavalar, soteleme ve kavurma işlemleri için ideal. Et, sebze ve makarna tarifleriniz için farklı wok tava seçeneklerini deneyebilirsiniz. Malzemeler: 1 paket mantar (yaklaşık 400 g), 1 adet soğan, 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı, ince doğranmış maydanoz, yarım çay kaşığı karabiber ve tuz. Soğanı yemeklik şekilde doğrayın. Sıvı yağı kızdırın ve ince doğranmış soğanı kavurun. Yıkanıp dilimlenmiş mantarları soğanların üzerine ekleyin. Mantarların boyutları küçük ise dilimlemeden bütün olarak da kullanabilirsiniz. Suyunu salıp çekene kadar pişirin. Tuz ve karabiberi ilave edip ateşten alın.
ÖNERİ: Estetik ve lezzetli bir ek olarak, kıyılmış maydanozu üzerine serpin.
#2 KREMALI MANTARLI PAPPARDELLE
Toskana bölgesine ait geleneksel tariflerde sıkça kullanılan pappardelle’yi et ve sebze sosları ile de deneyebilirsiniz. Bu pratik tarif 2 saat öncesinden küçük bir ön hazırlık gerektiriyor. Malzemeler: 1 paket pappardelle makarna, 100 g porçini mantarı, 4-5 yemek kaşığı rendelenmiş parmesan peyniri, 3 diş ince kıyılmış sarımsak, 1 küçük boy ince kıyılmış kuru soğan, yarım bardak zeytinyağı, yarım bardak ya da damak tadınıza bağlı olarak 1 bardak krema, tuz, karabiber ve biberiye. Yemeği hazırlamaya başlamadan 2 saat önce kuru mantarları ılık suya koyun. Mantarlar yumuşayınca sudan çıkarıp elinizle hafifçe sıkın ve doğrayın. Mantarları ıslattığınız suyu makarnayı kaynatmak için ayırın. Zeytinyağını bir tavaya koyup kızdırın. İnce kıyılmış sarımsak ve soğanı yağa ekleyin. 1 dakika kadar sote edin. Doğradığınız mantarları ekleyin ve birkaç dakika soteleyin. Kıyılmış biberiye, tuz ve karabiberi ekleyin. Biraz pişirip kremayı ilave edin ve ocağın altını kapatın. Ayırdığınız mantar suyuna bolca normal su ve tuz ekleyip makarnaları kaynatın. Hazır olduklarında süzün ve mantarlı sosla karıştırın. Üzerine parmesan peynirini eklemeyi unutmayın.
#3 RİSOTTO
İyi bir risotto pişirmenin biraz yetenek ve tecrübe gerektirdiği düşünülse de ilk kez risotto yapmayı deneyecekseniz pirincin üzerine tavuk suyunu belirli aralıklarla azar azar ilave edip karıştırmayı ihmal etmemek kurtarıcınız olabilir. Malzemeler: 1 su bardağı risotto pirinci, 3 yemek kaşığı porçini mantarı, 1 tutam taze fesleğen, 1 çay kaşığı ezilmiş sarımsak, 1 yemek kaşığı tereyağı, 1 yemek kaşığı rendelenmiş parmesan peyniri, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 adet orta boy ince kıyılmış soğan, 2 su bardağı tavuk suyu. Soğan ve sarımsağı zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurup risotto pirincini ilave edin. Porçini mantarı ekleyerek kavurmayı sürdürün. Tavuk suyunu aralıklarla yavaş yavaş pirincin üzerine dökün ve karıştırın. Tuzunu ilave edip pirinçler pişince parmesan peyniri ve tereyağını da ekleyip iyice karıştırın. Fesleğenleri ekleyip soğutmadan servis etmeye özen gösterin. ÖNERİ: Tarife özgün bir lezzet katmak isterseniz 1 tutam safranı kaynarken tavuk suyuna ekleyebilirsiniz.
Hazırlayan: Julen Tunç