Ana SayfaTasarımMimariKöy Odaklı Mimari: Ormos Tartışık

Köy Odaklı Mimari: Ormos Tartışık

Çanakkale, Ayvacık’ın sakin köylerinden birine çeviriyoruz rotamızı. Yeni yaşam projesi Ormos Tartışık, köy konseptli mimari stili ile dikkatleri üzerine çekiyor.

Projenin mimarisi, tasarımı ve uygulamasını gerçekleştiren Per Se Mimarlık ekibinden Ali Derya Dostoğlu ve Uğur Özer; tasarımda Ayvacık bölgesinde edinmiş oldukları deneyimlerden yola çıktıklarını anlatıyorlar: “Önceki işverenlerimizin farklı projelerde bize iletmiş oldukları ihtiyaçları damıtarak, burada yaşayacağını hayal ettiğimiz kişilerin beklentilerini karşılayacak çözümleri elde etmeye çalıştık. Bu deneyimleri, yörede karşımıza çıkan, soyutlayıp yeniden yorumladığımız mimari unsurlarla birleştirmeyi, bu sayede köy yaşantısıyla şehir kullanımını harmanlamayı amaçladık”.

Ormos Tartışık Batı Etabı, fazlar halinde inşa edilmekte olan projenin tamamlanan ilk kısmı. Dört evden oluşan etap, müstakil ev yaşantısıyla, komşularla bir arada olunabilecek bir yaşantıyı beraberce sunabilecek yerleşkeler yaratmayı hedefleyen Ormos’un ilk denemesi olmak üzere tasarlanmış. Tasarım süreci 2021 yılında başlayan projenin inşaatı henüz tamamlanmış. Yapım sürecini de Per Se Mimarlık’ın üstlenmesiyle proje, daha avantajlı bir üretim sürecine sahip olmuş; bazı tasarım kararlarını yerinde bizzat deneyimleyebilmek, süreç boyunca noktasal değişiklikler de yaparak tasarımı iyice sindirmeye olanak vermek gibi… Projenin yapım sürecinde, yerel ustalıkla mesleki bilgi pekiştirilmeye çalışılmış adeta. Batı Etabı yakın zaman önce tamamlanan projede şu sıralar Kuzey bölümünün inşaatı devam ediyor. Halihazırda dört fazdan oluşan Ormos Tartışık’ta hedef ise her yaz bir etabı tamamlayarak devam edebilmek. Konut projeleri içinde “köy” planlamasına uygun bir proje görmek neredeyse mümkün değil. Bu bakış açısını tercih etmelerindeki en önemli kriter ise “hayat vermek” mottosu olmuş. İlçe merkezi ve etrafındaki köylerden oluşan Çanakkale Ayvacık, içinde Assos gibi önemli bir arkeolojik ve turistik alanı da barındırıyor. Bölgedeki köylerin hiçbiri deniz kıyısında değil. Bu da onlara, kendilerine has bir karakter veriyor. Şehirlilerin çokça yerleştiği birkaç örnek hariç, popülasyon olarak da düşüşte olan bu köylerin bir kısmı, bugün oldukça tenhalaşmış, hatta kısmen terk edilmiş durumda. Ormos Tartışık, bu tenhalaşmayı kendi avantajına kullanmayı, köye farklı noktalardan sızarak yeni bir hayatiyet katmayı hedefliyor.

Projede, cephelerde yerel doğal taş kaplama tercih edilmiş. Kütleleri ölçeklendirebilmek için, yöredeki kullanımlarına atıfta bulunarak, kat silmeleri vasıtasıyla doğal taş yüzeyler yatayda bölünmüş. Tavanlar brüt beton olarak bırakılırken, bilinçli şekilde dağınık biçimde yerleştirilmiş ahşap kalıp izleri, dış mekândaki doğallık ve hamlığı iç mekâna da taşımış. Zeminlerde seramik, şömine ve merdivenlerdeyse seramikle de uyumlu bir mermer tercih edilmiş. Batı Etabı’nı oluşturan dört evin cephe açıklıkları, arsa içindeki konumlarına ve yönelimlerine bağlı olarak ufak tefek farklılıklar barındırıyor. Ancak evlerin tamamında açık mutfaklı, ferah ve esnek yaşam alanları bulunuyor. Üst katta da, her biri kendi banyosuna ve kolay tefriş edilebilir net hacimlere sahip yatak odaları yer alıyor. Staging’i yapılmış evde Per Se Mimarlık olarak Maral Bezircioğlu ile beraber çalışılmış. “Ayvacık iklimi, bitki örtüsü, insanları, yaşantısı, tarihi ve mitolojisiyle büyülü bir coğrafya. Üstelik hâlâ sürprizlere ve keşiflere de gebe. Bütün bunların cazibesine kapılarak, içinde bulduğumuz bu coğrafyaya biz de mimari projelerimizle karışabiliyorsak, bundan ancak mutluluk duyabiliriz,” diye ekliyor Ali Derya Dostoğlu ve Uğur Özer.

Hazırlayan Gökçe Karaman Önemci

SON YAZILAR

BENZER YAZILAR