Mevsimin değişmesiyle ilgili sevdiğimiz birçok detay var: yaprakların dökülmesi, keskin esintiler, beyaz manzara ve tabii ki de evimizde battaniyenin altındayken içimizi ısıtan içecekler.
Soğuk günlerde içinizi ısıtacak birkaç tarif yazdık.
#1 Sütlü zerdeçal çayı
Malzemeler:
1 su bardağı şekersiz süz (Badem sütü veya Hindistan cevizi sütü)
1 su bardağı su
1 adet tarçın çubuğu
1 parça zerdeçal (kuru zerdeçal kullanacaksanız yarım çay kaşığı yeterli olacaktır)
1 parça zencefil
1 yemek kaşığı bal
1 çorba kaşığı Hindistan cevizi yağı
Çay kaşığı ucuyla karabiber
Servis için öğütülmüş tarçın
Hazırlanışı:
Zencefil ve zerdeçalı ince ince dilimleyin. Küçük bir tencerenin içine Hindistan cevizi sütü, tarçın, zerdeçal, zencefil, bal, Hindistan cevizi yağı, karabiber ve 1 bardak suyu ekleyip karıştırın. Tencereyi ocağa alın ve kısık ateşte kaynatın. İçeceği süzgeçten geçirin, servis ederken üzerine tarçın serpin.
#2 Ev yapımı sıcak çikolata karşımı
Malzemeler:
¾ su bardağı pudra şekeri
½ su bardağı kakao
85 gr. iri doğranmış acı tatlı çikolata
2 çay kaşığı mısır nişastası
Çay kaşığı ucuyla deniz tuzu
1 adet vanilya özütü
1 su bardağı tam yağlı süt
Süsleme için krem şanti, şekerleme ve kakao tozu
Hazırlanışı:
Pudra şekeri, kakao, çikolata, mısır nişastası, deniz tuzu ve vanilyayı mutfak robotundan geçirin. Karışım pürüzsüz bir hal alıncaya kadar bu işleme devam edin.
Küçük bir tencerenin içerisine sütü koyun ve orta ateşte kaynatın. Hazırladığınız karışımdan 3 yemek kaşığı süte ekleyin ve karıştırın. Karışım çözününceye kadar –yaklaşık 1-2 dakika- karıştırmaya devam edin. Sicak çikolatanızı servise hazırlarken krem şanti, şekerlemeyi bolca kullanıp, üzerine kakao serpin.
#3 Ballı, papatya çaylı latte
Malzemeler:
½ su bardağı su
4 adet papatya poşet çay
½ su bardağı badem veya Hindistan cevizi sütü
1 yemek kaşığı bal
Servis için tarçın
Hazırlanışı:
Suyu kaynatın, ateşten alın ve poşet çayları içine atıp demlendirin (10 dakika yeterli olacaktır). Sütü bir tencereye alın ve orta ateşte ısıtın. Bolca köpürene kadar –yaklaşık 5 dakika- çırpın.
Demlenen çayın içine balı ekleyin ve bal eriyene kadar karıştırın. Ilık çayı iki fincana paylaştırın. Köpüklü sütü de aynı şekilde fincanlara ekleyin, köpükleri eklemediğinizden emin olun. Süt ve çayı karıştırın. Ayırdığınız köpüğü üzerlerine ekleyin ve tarçın serpin.