Mantarlı Tortellini Tarifi
Malzemeler:
Mantar Dolgusu
- Mantar 450 gr
- Soğan 150 gr
- Sarımsak 5 diş
- Krema 450 ml
- Maydonoz 1/2 bağ
- Taze kekik 1 dal
- Z.yağ 15 ml
- Tereyağ 220 gr( clarife yağ için)
- Parmesan 80 gr
Makarna Hamuru
- Mantar 450 gr
- 700 gr semolina
- 25 ad yumurta sarısı
- 2 ad yumurta
- 10 ml Z.yağ
- 1 tutam tuz
Hazırlanışı:
- Öncelikle semolina unu kullanmamızdaki sebep; makarna da aldente yapısını yani biraz daha dişimize gelmesini ve sosla birleşmesini istiyoruz. En güzel glutenik ve elastik yapıyı semolina unundan yani irmik unundan alıyoruz.
- Derin bir kap içerisine aldığımız semolina ununun ortasını bir kaşık yardımı ile açıyoruz ve ortasına 25 tane yumurtanın sarısını ve 2 adet tüm yumurta kırıyoruz.
- Arından 10 gr kadar tuz ve elastik yapıyı korumamız için zeytinyağını ekleyip yoğuruyoruz.
- Cramble hamur kıvamına benzer bir kıvam alana kadar ve yumurta ile un iyice iç içe geçene kadar yoğurmaya devam ediyoruz.
- Daha sonra hamuru bir tezgah üzerine alıp normal bir hamur yoğururmuş gibi değilde kenarlardan merkeze doğru bastırarak devam ediyoruz.
- Ortalama 20-15 dk sonunda kıvama gelen hamuru hava almayacak şekilde bir streç filme sarıp 24 saat bekletirseniz daha lezzetli olacaktır.
- Diğer yandan 500 gr tereyağını eşit şekilde kesip tavada eşit şekilde erimesini sağlıyoruz ve içerisindeki süt proteini ayrışıcak tavaya koyduğumuzda.
- Çıkan tortuları biraz yakmak istiyoruz ki biraz daha leziz ve aroması çıkmış olsun.
- Bu arada makarna ve soğanları olabildiğince en ince ve küçük şekilde doğruyoruz.
- Kaynayan tereyağını golden brown diye tabir ettiğimiz bir şekilde renk alana kadar karıştırarak pişirmeye devam ediyoruz ve iki tutam tuz ekliyoruz.
- İstediğimiz kıvama gelen tereyağını başka bir tencereye bir süzgeçten geçirerek süzüyoruz.
- Farklı bir tavaya zeytinyağını ve küçücük kestiğimiz soğanları ekleyip soğanlar biraz renk alana kadar kavuruyoruz.
- Sarımsak kekik saplarını ve mantarlı ekleyip soteleme işlemine devam ediyoruz.
- Mantarlarda piştikten sonra içerisine krema ekliyoruz ve suyunu çekene kadar pişirmeye devam ediyoruz.
- Mantarların yarısını ayrı bir sos tavasına alıp içerisine bir miktar daha krema koyup blend edicez ve bunu sos olarak kullanıcaz.
- Hamuru hazırlamak için ortadan ikiye kesip kestiğimiz yarım hamurları iki üç parmak kalınlığında ay şeklinde kesiyoruz.
- Ve makarna makinesinden istediğimiz inceliğe ulaşana kadar geçiriyoruz.
- Hazır olan makarna hamurlarının içerisine yan yana ve alt alta sırayla mantarlı sosumuzdan ekleyip hamurları kapatıyoruz.
- Daha sonra tortellini şeklini verecek şekilde kesiyoruz. Suda haşlayıp pişiriyoruz.
- pişen tortellini makarnaları farklı br tavada hazırlamış olduğumuz tereyağının bir kısmında kızartıyoruz.
- Tabağın içerisine ayırmış olduğumuz mantar sosunu üzerine makarnayı ekliyoruz. Üzerine biraz tereyapı gezdiyoruz ve üzerine incecik kıyılmış maydonoz ve parmesan peynirini ekleyip servis ediyoruz. Afiyet olsun.
Kaynak: İdil Yazar