Slovakyalı mimari tasarım stüdyosu Nice Architects tarafından tasarlanan Ecocapsule, sadece güneş ve rüzgar enerjisi ile çalışan sistemi ile değil, kolayca taşınabilmesi sayesinde de dünyanın herhangi bir yerinde yaşama imkanı sunuyor.
Dünyanın geleceğine dair öngörülerde bulunmak ve öneriler sunmak sadece bilim kurgu yazarlarının işi değil. Mimarlar da senelerdir geleceğin yaşamı yaşamının nasıl olacağın dair araştırmalar yapıyor ve insanların geleceğin koşullarında nasıl alanlarda hayatlarını devam ettireceklerine dair çözümler sunuyorlar ve şimdi bu önerilere bir yenisi daha eklendi.
Bratislava’dan Nice Architectsyumurta şeklinde Ecocapsule adında mikro evler tasarladı.
Ecocapsule 2008 yılından beri üzerinde çalışılan bir proje. Tamamen güneş enerjisi ile çalışıyor ve enerji tüketimini en düşük seviyeye çekiyor. Ecocapsule’ü otel konforunda küçük bir ev ya da baraka olarak nitelendirmek mümkün ama daha çok gelişmiş bir karavan olduğu düşünülebilir. Bu kapsül, elektrik, sıcak su, tuvalet gibi temel ihtiyaçlara cevap veriyor. Sıcak yemek yapmak için de her türlü gereç ve yatak içeriyor.
Aslında proje ekibi Ecocapsule’ü ilk başlarda tuhaf yerlerde konaklamak durumunda kalan bilim adamları, fotoğrafçılar ve ekstreme spor meraklılarının vahşi ortamlarda dahi otel konforunda yaşayabilmeleri için tasarlamış. Fakat kapsülün yumurta şekli sayesinde rüzgar ve güneş enerjisi ile çalışan sistemi, kolay taşınabilirliği, dayanıklılığı, yağmur suyunu biriktirebilmesi gibi özellikleri bolca felaket senaryosu içeren geleceğin dünyası için de bir alternatif olarak ele alınmasını sağlıyor.
Ecocapsule’ü isterseniz ormanın ortasına isterseniz dağ başına isterseniz bir gökdelenin tepesine yerleştirebilirsiniz. Enerji sistemi sayesinde, herhangi bir enerji yüklemesi yapmadan bir sene boyunca çalışabilen Ecocapsule’ü gemi ile deniz aşırı diyarlara dahi taşıyabilirsiniz.