Pek çok insanın aklına takılan bir soru var: Gebelikte yapılan ultrason tehlikeli mi?
Üreme çağı içindeki kadınlar korumasız cinsel ilişkiye girdiklerinde hamilelik ihtimali ortaya çıkmaktadır. Bundan dolayı adet dönemi geciken kadının aklına ilk olarak gebelik olasılığı gelir ve kanda ya da idrarda gebelik testi yaptırılır. Bu testin sonucunun pozitif çıkması durumunda kadın doğum uzmanı ultrasonda gebelik muayenesi yapar. İlk ultrason muayenesinde amaç gebeliğin varlığı veya yokluğu ile ilgili fikir edinmektir. Çünkü dış gebelik ve gebeliğin rahim içine yerleşememesi durumlarında da gebelik testi pozitif sonuç vermektedir. İşte gebeliğin başında uygulanan bu ilk ultrason muayenesinin ardından da gebelik süresince belli aralıklarla ultrason görüntüleri ile gebeliğin seyri izlenir. Ancak kimi anne adayları gebelikte ultrasonun bazı zararları olabileceği konusunda endişeler taşımaktadırlar.
Gebelikte ultrason zararsızdır, faydalıdır
Gebelik döneminde doktorun uygun gördüğü aralıklarla ultrason muayenesi yapılması zararlı değil, hatta gebeliğin gelişiminin izlenmesi ve bir sorun durumunda zamanında müdahale için ultrason muayenesi şarttır. Zira gebelik ultrasonunda kavitasyon ve hipetermi ile dokulara zarar vermeyen yoğunlukta frekans kullanılmaktadır. Bilimsel veriler hamilelikte kullanılan ultrasonun frekansının ve yoğunluğunun gebelik için güvenli olduğunu göstermektedir. Bu bakımdan ultrasonun bebeğe ya da anne adayına zarar vermediği, bebekte anomali oluşma olasılığını artırmadığını söylemek mümkündür. Fakat 4d ya da 3d uygulamalarının çok gerekli olmadığı sürece keyfi olarak kullanılmamasında fayda vardır.
Gebelikte neden ultrason muayenesi yapılır?
Gebeliğin başında yapılan ultrason muayenesinde gebeliğin varlığı, dış gebelik ihtimali ve gebeliğin yerine yerleşme durumu kontrol edilmektedir. İlerleyen süreçte aylık ve 2 haftalık ultrason muayenelerinde de gebeliğin canlılığı, kaç haftalık olduğu, ense kalınlığı, yaklaşık kilosu, normal bir gelişme gösterip göstermediği takip edilir. Bununla birlikte bebeğin ve eşinin anne karnındaki duruşu, kafa çapı ve bacak uzunluğunun normal değerler arasında olup olmadığı, amniyo sıvısının yeterlilik durumu ultrason verileriyle anlaşılır. Ayrıca bebeğin biyofizik profil değerlendirmesi, anomali varlığı, hareketleri, kan ve solunum özellikleri, erken doğum ihtimali, bebeğin cinsiyeti gibi pek çok özellik, faktör ultrason görüntülerinde ortaya çıkar. İşte tüm bunlar hesaba katıldığında gebelikte ultrasonun faydalı ve gerekli olduğu yorumu yapılabilmektedir. Bu bakımdan hamileliğin tespitinde, 11-14. haftalar arasında, 18-20. haftalar arasında, 32. ve 38. haftalarda rutin ultrason muayenesi yapılır. Bunların dışında doktor gerekli görürse ekstra muayene de yapılabilir.
Kaynaklar:
https://www.bulenttiras.com/gebelikte-ultrason-neden-yapilir
http://www.jinekolojivegebelik.com/2007/09/gebelikte-ultrason.html