Hazırlayan: Candan Durusöz Akgün
Özlen Çopuroğlu’nun pratik ve sağlıklı armut tatlısı, birden ortaya çıkan, bastıramadığımız tatlı krizinden sizi hızlı bir şekilde çekip çıkaracak.
Vakitsizlikten ya da fazla zahmetli olmasından dolayı tatlı hazırlamak genellikle gözümüzde büyür ve elimiz hep hazır şeylere uzanır. İşte meyvenin fırında buluşmasıyla ortaya çıkan çok hafif ve çok lezzetli bir meyve tatlısı tarifi vereceğim size.
Ne zaman geleceği belli olmayan, asla bastıramadığımız tatlı isteğimizi kavanozunu açıp kaşığı daldırmak kadar kolay bir tarifle dindireceğinizi düşünüyorum. Bu tatlı ne mi? Enfes aroması ve tadıyla Fırında Tarçınlı Ballı Armut.
Malzemeler oldukça ulaşılabilir, tarif ise çok kolay.
Şöyle ki; 4 adet orta boy armut, 4 yemek kaşığı esmer şeker, 1 tatlı kaşığı tereyağı, 1 tatlı kaşığı tarçın, 6 adet karanfil, 2 adet kabuk tarçın, bir tatlı kaşığı toz tarçın, 2 yemek kaşığı bal ve isteğe göre bütün ceviz, badem.
Mevsim meyvesi olan armutları önce ortadan ikiye kesin. Yağlı kâğıt serili fırın tepsisine sapları üstte kalacak şekilde armutları yerleştirin. Üzerlerine az miktarda balı, tereyağını ekleyip üstlerinde esmer şekeri ve toz tarçını serpin. Kabuk tarçını yanına ya da üstüne koyup, karanfil tanelerini armuta saplayın. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 20-25 dakika kadar armutları pişirin. Fırından çıkardığınız sıcak armutları servis tabaklarına alın. Fırında kavrulmuş ceviz içi, badem ve çubuk tarçını tabağa alıp, isterseniz lor peyniri ya da dondurma ilavesiyle ılık olarak servis edin. Aramızda kalsın ama ben fırında pişmiş sade armut tatlısını daha çok seviyorum.