Özlen Çopuroğlu’nun Elmalı Crumble tarifi ile mutfaklarınıza elma ve tarçının iyi gelen, iyi hissettiren kokusu yayılıyor.
Meyve sepetinizde bekleyen elmaları lezzetli birer sunuma dönüştürmenin günü gelmiştir belki de. Altta meyve üstte hamur karışımı ile pratik bir kurtarıcıya dönüşen Crumble, kendi tariflerinizi yaratmanız ya da dondurma eşliğinde paylaşmanız için ideal. Üstteki hamur katmanı için gerekli olan malzemeler 5 yemek kaşığı un, 5 yemek kaşığı esmer şeker, 2 yemek kaşığı minik küpler halinde kesilmiş tuzsuz tereyağı ve 1 tutam tuz. Alttaki meyve harcı için ise 3 adet elma, 1 tatlı kaşığı tarçın, 1 avuç kuş üzümü, 1 su bardağı ceviz, 1 paket vanilya, 1 adet limon ve 5 yemek kaşığı esmer şekere ihtiyacınız var.
Tarife hamuru hazırlamakla başlayabilirsiniz. Öncelikle un, şeker, küp küp kesilmiş tuzsuz tereyağı ve tuzu rondonuzda kesik aralıklarla karıştırın. Doğrayıcınızın 3-4 defa dönmesi karıştırma için yeterli olacaktır. Fazla karıştırıp pürüzsüz bir hamur elde etmeye çalışmayın çünkü amaç tüm malzemelerin birbirine giren topaklar halinde kalması. Hazırladığınız hamuru streç filme sarıp buzlukta 10 dakika kadar bekletin. Bu esnada meyve karışımı için elmaları iri küpler halinde doğrayın ve fırın kabına dizin. Dilerseniz geniş bir fırın kabı yerine ufak kaplara da bölebilirsiniz. Üzerine tarçın, kuş üzümleri, vanilya, iri taneler halinde elinizde ufaladığınız cevizleri ve bir adet limonun suyunu ekleyin. Daha sonra buzdolabından hamuru çıkarın ve karışımın üzerine ufalayarak serpin. Hamuru serptikten sonra üzerini düzlemek adına bastırmamaya özen gösterin. 180°’de önceden ısıtılmış fırında üst kısmı kızarana dek yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Fırından gelen tarçın kokuları eşliğinde üzerine ekleyeceğiz bir top dondurma ile ilk kaşığın lezzetine varın.