Ana SayfaÖne ÇıkarılanDepremlerden Tam Bir Yıl Sonra: Mimarlıkta Konuşulmayanlar

Depremlerden Tam Bir Yıl Sonra: Mimarlıkta Konuşulmayanlar

Depremlerin yaraları hala taze, yıkımın izleri hala belleklerimizde canlı. Türkiye’nin sınırları içinde yaşanan büyük çaplı depremler ve savaşın acılarıyla yoğrulmuş coğrafyamızda, mimarlık mesleğinin gerçek potansiyeli ve rolü ne olabilir? İstanbulSMD, işte bu soruların peşine düşmek için yola çıkıyor. 21 Şubat’ta, İstanbulSMD tarafından düzenlenen “Mimarlık Ne İşe Yarar?” konferansında, 15 konuşmacı 6 oturumda bu önemli meseleleri tartışacak.

Bu özel etkinliğin konuşmacıları arasında, dünya çapında ses getiren kitapların yazarı, Suriyeli ödüllü Mimar Dr. Marwa Al Sabouni; savaş ve göçün acı gerçekleriyle yüzleşen Hataylılara umut ve barınma sağlayan “Reyhanlı Dünya Vatandaşları Merkezi”ni tasarlayan Tayvanlı Mimar Dr. Chen-Yu Chiu (Cho); sıra dışı yayınları ve içerikleriyle tanınan FluTV kurucusu, yönetmen İlker Canikligil; ve Türkiye’nin önde gelen mimarlık tarihçilerinden Prof. Dr. Uğur Tanyeli gibi isimler yer alıyor.

Konferans, savaş ve depremler gibi büyük felaketlerin yaşandığı bir coğrafyada mimarlığın rolünü, potansiyelini ve etkisini derinlemesine ele alacak. Oturum başlıkları arasında “Binalardan Ne Bekleriz?”, “Hayatta Kalmak İçin Mimarlık”, “Umut İçin Mimarlık”, “Başka Nasıl Yapılır?”, “Tasarım Pahalı Bir Şey Midir?” ve tabii ki “Mimarlık Ne İşe Yarar?” gibi önemli konular var.

İstanbul Serbest Mimarlar Derneği – İstanbulSMD, geçen yıl Kahramanmaraş depremlerinin ardından zarar gören mimarlık öğrencilerine destek olmak amacıyla başlattığı “Staj Destek Programı”nın ardından, tam bir yıl geçmesinin ardından bu kez “mimarlığın iyileştirici rolü”ne odaklanıyor. Bu kapsamda düzenlenen konferans, sektörün önündeki zorlukları ve fırsatları açığa çıkaracak önemli bir platform sunuyor.

Etkinlik, Tuna Ofis Mobilyaları’nın ana sponsorluğunda, Baumit, Nippon, Stoneline’ın destekleriyle, Geberit ve Kasso’nun katkılarıyla 21 Şubat 2024, Çarşamba günü, Sofitel İstanbul Taksim’de gerçekleşecek.

Mimarlık Ne İşe Yarar? konferansında dikkat çeken oturumlardan biri de “Hayatta Kalmak İçin Mimarlık”. Bu oturumda, Suriyeli mimar Dr. Marwa Al-Sabouni ve Türk mimar Koruma Uzmanı Aslı Özbay, savaşın ve depremlerin yıkıcı etkilerini nasıl hafifletebileceğimizi, umut ve aidiyet duygusuyla nasıl yeniden inşa edebileceğimizi tartışacaklar.

Bir başka ilginç oturum ise “Umut İçin Mimarlık” başlığı altında gerçekleşecek. Burada, Reyhanlı Dünya Vatandaşları Merkezi’nin mimarı olan Dr. Chen-Yu Chiu (Cho), savaş ve göçün ortasında umut ve dayanışma merkezlerinin nasıl inşa edilebileceğini paylaşacak.

Son oturum ise doğrudan konferansın adını taşıyor: “Mimarlık Ne İşe Yarar?” Prof. Dr. Uğur Tanyeli ve İlker Canikligil’in yöneteceği bu oturumda, mimarlığın toplum üzerindeki etkileri ve gelecekteki rolü ele alınacak.

Günün moderasyonunu ise Y. Mimar, Öğretim Görevlisi, Editör ve Danışman Banu Uçak üstlenecek.

Depremler ve savaşlarla sarsılan topraklarımızda, mimarlık ne kadar umut vaat ediyor? Bu sorunun cevabını aramak için hep birlikte 21 Şubat’ta buluşalım.

SON YAZILAR

BENZER YAZILAR