Ana SayfaEn Yeniler & TrendlerCİNSİYET, KİMLİK, ŞİDDET, ÖTEKİLEŞTİRME VE AİDİYET KAVRAMLARI ÜZERİNE

CİNSİYET, KİMLİK, ŞİDDET, ÖTEKİLEŞTİRME VE AİDİYET KAVRAMLARI ÜZERİNE

Tüm Türkiyede ve Dünyada sanat çok hızlı mı geçiş sağlıyor?

Tüm dünyada daha hızlı geçiş sağlıyor. Oysa, Türkiyede teknoloji bağlantılı sanatları hazmetmek ve anlamak biraz daha zaman alabiliyor. Sanatın geçişi teknolojinin olanaklarıyla paralel geçiş salıyor.

Bu konuyu kendi çalışma sürecimden biliyorum; karakalem, yağlı boyayla başlamam, fotoğraf, enstelasyonla devam etmem ve son yıllarda video art, dijital sanat, etkileşimli sanat yapmaktayım.

Sanatın para düşüncesi ile üretilmesi ruhunu kaybettirdi mi?

Sanat; parayla yapılmaması gereken bir var etme eylemidir. Siz sürekli para odaklı ve piyasanın talebinde çalışmalar yaparsanız, bu sizin sanat çizgisinden ayırır, dekoratife doğru götürür. Bu durumla beraber bir süre sonra kendi kendinizi yok etmiş olursunuz. 

Hiç sansüre uğradınız mı?

İki kere uğradım. Birincisi; ormanda video çekimi esnasında gerçekleşti. Proje gereği, nü model plasentaya benzer kumaşın içinde ağaca asıldı. Çekim esnasında modelin çığlık atması gerekiyordu, çığlık atınca bir süre sonra güvenlik görevlileri geldi. Çok ilginç diyaloglar yaşandı. Porno film çevirdiğimizi ve erotik bir sahnede olduğumuzu sandı. Onlara işi anlatmaya başladığımda; önce yadırgadılar sonra da yardımcı oldular.

İkinci sansür ise; bir galeride açtığım enstelasyon sergisi sonrasında oldu. Konsept gereği; gelen izleyiciler plasentanın içine giriyor ve çalışma gerçekleşmiş oluyordu (Bu tür etkileşimli sanat çalışmaları, izleyici / katılımcıyla etkileşime girerek gerçekleşiyor). Galeride ayrıca kadın yumurtasını andıran çalışmalar da asılıydı. Ama, galeri yöneticisi ne yaptığımı hiç anlamadı. Plasentaları tavana asılmış spermler sandı ve bütün spermleri galeriye sokmuşsunuz, galeride yürürken kafama spermler çarpıyor, başıma dert mi açacaksınız deyip sergiyi sabote etmeye çalıştı.

SON YAZILAR

BENZER YAZILAR