Nişantaşı’ndeki Reasürans Pasajı’nın yeni sakini SAM Kitchen&Bar, AB Mimarlık kurucusu Aslı Baysan Birgen tarafından gerçekleştirilen iç mekan tasarımı ile konuklarına farklı bir deneyim sunuyor.
Nişantaşı’nda konumu ve mimarisi ile Türkiye’nin modern mimarlık alanında en önemli örneklerinden olan Milli Reasürans Çarşı’ndayız. Serra Erman ve Merve Büyükuğur tarafından hayata geçirilen SAM Kitchen&Bar, 2018 yılında iş ortağı olmaya karar veren kuzenlerin ilk restoranı. Yurt dışında turizm otelcilik ve işletme eğitimlerini tamamladıktan sonra, iş hayatlarından elde ettikleri deneyimleriyle kurguladıkları mekânın tasarımını Mimar Aslı Baysan Birgen üstlenmiş. Önceden de iyi bilinen başka bir restorana ev sahipliği yapmış mekân, dört ay gibi bir süre içinde şimdiki halini almış. “Proje sahipleri kendileri gibi dinamik bir mekân istediler. Aileleri de restoran işinde ve belli bir tecrübeleri var. Mekânın fonksiyonel olması dışındaki beklentiler; daha dinamik, farklı, genç bir yapıya sahip olmasıydı. Mekân önceden de restoran olarak kullanıldığı için belli sınırlar içerisinde başladık projeye.
Tadilat sürecini uzatmamak adına da bar ve mutfağın yerini değiştirmedik mesela” diye anlatıyor Birgen ve ekliyor: “Alışılagelmiş çözümler sunmaktansa daha tasarımsal ama riskli alanlar yaratmak istedik. Tek tip bir oturma düzeni oluşturmak istemedik.” Mekânın girişine yerleştirilen bitki ve çiçekler, oturma alanında kullanılan masa ve bankların sakin tasarımlarıyla bütünleşerek estetik ve fonksiyonel bir görüntü oluşturmuş.
Çiçeklerin saksıları Chez İstanbul tarafından özel olarak tasarlanmış. Giriş bölümde yer alan barın duvarları ve tavanlarda kullanılan beyaz fayanslar, mekânın dinamik havası ile paralellik gösteren bir çözüm olarak düşünülmüş. Barın karşısında bulunan oturma alanının duvarı ayna ile kaplanmış. Böylece alanda genişleme hissi elde edilmiş. Ana restoran bölümünde ise ağırlıklı olarak beyaz ve bej tonlar hâkim. Burası indigo mavisi çerçeveler ile hareketlendirilmiş.
Tavandan sarkıtılan bitkiler için Vesaire ile çalışılmış.. Ahşap, mermer, deri ve seramik gibi malzemelerin ağırlıklı kullanıldığı mekânın tasarımı kadar, menüsü de kendine özgü. Menülerini ‘Çağdaş Lokal Mutfak’ olarak betimleyen mekân sahiplerinden Serra Erman, “Menümüzü oluştururken en çok dikkat ettiğimiz şey malzemelerin mevsimine uygun olması ve sezonlara göre değişiklik göstermesi. Malzemeler, soslar ve etler her gün taze hazırlanıyor, kısım şefleri tarafından da özenle servis ediliyor.
Ekmekler, hamur işleri ve tüm soslar ev yapımı. SAM Kitchen&Bar’a her geldiğinizde farklı bir şey görmeniz mümkün. Sürekli yenilik içinde olmak istediğimiz için sadece bize özel birçok keşif var. İki kuzen olarak, özellikle de Merve’nin aile işi olduğu için, yeme içme ve seyahat edip yeni yerler keşfetmeye çok meraklıyız. Kendimizin de vakit geçirmekten keyif alacağımız bir yer yapmak istedik. Bu nedenle İstanbul’da yaşayan, yeni yerler ve tatlar keşfetmeye meraklı, bizler gibi düşünen bir çok kisiyi de ağırlıyoruz. “
Hazırlayan : MURAT KARACA
Fotoğraf : ERHAN TARLIĞ