Türkiye’de bitki ressamlığına dair ilk çalışmaları başlatan ve uluslararası başarılar elde eden Işık Güner’in ilk baskısı 2017 yılında İspanya’da yapılan “Dibujo De Botánica” isimli kitabının Türkçe basımıyla eş zamanlı olarak Evin Sanat Galerisi’nde izleyiciyle buluşan “Doğanın Detaylarını Görmek” sergisini kaçırdıysanız, galerinin web sitesi üzerinden devam eden online gösterimle titiz tekniğine, fırça dokunuşlarındaki inceliklere dair fikir edinebilirsiniz.
Binlerce bitki ve tür arasında, fark etmeden bakıp geçtiğimiz detayları ortaya çıkartmak için günlerce, kimi zaman aylarca tek bir bitki üzerinde çalışan Işık Güner’in hem kendi suluboya tekniğini detaylarıyla paylaştığı, hem süreçleri ve sonuçlarıyla çizimlerinin yer aldığı kitabının İspanyolca ve İngilizce baskısından sonra hazırlanan Türkçe edisyonun basımıyla eş zamanlı gerçekleştirilen “Doğanın Detaylarını Görmek” sergisi, Evin Sanat Galerisi’nde gerçekleştirildi ve sergiyi kaçırdıysanız bile için hala galerinin web sitesi üzerinden sanatçının eskizlerinin de yer aldığı çalışmalarının bir kısmını görme şansınız var.
Sanata ve bilime olan ilgisini, botanik tutkusuyla birleştiren bitki ressamı Işık Güner, bugüne dek hem Türkiye’de bitki ressamlığına dair yaptığı özverili çalışmalarını, hem de uluslararası alanda edindiği başarılarını hayranlıkla izlediğimiz bir isim. Türkiye’de yetişen 11 bin türün dev bir ekip çalışmasıyla resmedildiği Resimli Türkiye Florası projesinin sanat editörlüğü, Edinburgh Kraliyet Botanik Bahçesi 3 yıllık diploma programının eğitmenliğinin yanı sıra Şili, Barcelona gibi dünyanın farklı şehirlerinde workshoplar düzenleyen Işık Güner, enerjisini doğadan alan ve tutkuyla üretmeye devam eden bir sanatçı. Aslında lisans eğitimini Marmara Üniversite’sinde Çevre Mühendisliği Bölümü’nde tamamlamış ve bunu da pozitif etkisini edindiği disiplinle deneyimleyen Güner; “İşin aslı bilimsellikten geliyor. Birebir ölçü kullanarak, oldukça titiz bir çalışma yürütüyoruz.” diyor. Bitkileri en basit haliyle sunarak, estetiğini güçlendirirken, daha etkileyici bir sonuç ortaya koyan sanatçı, sadece bitkinin son görünümünü değil, kimi zaman tomurcuklanma, çiçeklenme gibi dönemleriyle yaşam döngüsünü de yansıtıyor.
Yaşadığı ve çalışmayı sevdiği şehirlerde dönem dönem sınırlı katılımcıyla workshoplar düzenleyen Işık Güner’in sergisini izleme şansınız olmadıysa bile işlerini takip edebilir ve kitabının Türkçe baskısını daang.org.tr’den satın alabilirsiniz.
www.isikguner.com
www.evin-art.com
Hazırlayan Gözde Ulusoy