Bomontiada’nın ilk açılan mekanlarından biri olan Babylon Bomonti’ye dair merak ettiklerimizi Mimar Ahmet Alataş’a sorduk. İstanbul nüzik hayatına yön veren adreslerden biri olan Babylon Bomonti’nin mimarisine dair pek çok şey öğrendik.
Babylon Bomonti ne kadar sürede nasıl bir çalışma ile tamamlandı?
Babylon Bomonti 2,5 ay gibi kısa bir sürede uygulamayı yöneten ve sürdüren ekiplerin geceli gündüzlü devam eden çalışmaları ile tamamlandı.
Hukuki prosedürlerin uzaması inşa süreci için ayrılan zamanın kısalmasına yol açtı. Bunun sonucunda istemediğimiz bazı durumlarla karşılaştık ancak ekiplerin özverili çalışmalarıyla ile kısa bir sürede eksikliklerin giderileceğine eminim.
Projelendirme aşaması ne kadar sürdü?
Tarihi Bira Fabrikası’nın koruma altında bir yapı. Bu nedenle bazı izin süreçlerinden geçildi. Projelendirme aşaması da bu sebepler dolayısıyla bir seneden fazla sürdü.
Proje ekibinde kimler yer alıyor?
Babylon Bomonti mimari projeleri Alataş Architekture & Consulting tarafından hazırlandı. Proje ekibinde benimle birlikte Emre Açar, Işık Gülkaynak, Elif Naz Güngör, Yunus Özdemir, Çağrı Helvacıoğlu, İpek Kay, Alexander Holzman yer aldı. Statik projeleri werkraumwien ve İntaç tarafından hazırlandı. Akustik ise Talayman Acoustic Design’a ait.
Projeyi tasarlarken ne gibi hedefleriniz vardı ve sonuç itibariyle hedeflerinizde zaman içerisinde ne gibi değişiklikler oldu?
Proje sürecindeki en önemli değişiklik konser salonu ile ilgiliydi. Başlangıçta sahneyi konser salonunun ortasında tasarlamayı tercih etmiştik. Sarmal şeklinde sahnenin etrafında dışarı doğru sahneden uzaklaşarak dönen yüzde 3-4 eğimli üç katmanlı bir rampa üzerinde seyircilerin sahneyi ve performans sergileyen sanatçıları çevreledikleri bir yapı tasarlamıştık. Üç boyutlu olarak düşündüğünüzde mekânın her noktasında müzik dinlenebilen ve dans edilebilen bir tasarımdı. Fikir hepimizi çok etkilemesine ve Babylon ekibinin de desteğini almasına rağmen tarihi yapıdaki onay süreçleri nedeniyle şimdilik vazgeçildi.