Çocuk kitapları yazarı Dr. Mürüvvet Adalı Uygun, aslında Eğitim ve Başarı Danışmanlığı konularında aileler ve öğrencilerle çalışan bir uzman. Hem kendisini hem de kitaplarını daha yakından tanımak için bir araya geldiğimizde, elbette bir eğitimci olarak çocuk odası tasarımları hakkındaki fikirlerini de öğrenmeden ayrılmadık.
Uzun yıllar ülkemizin önemli eğitim kurumlarında sınıf öğretmenliğinden eğitim danışmanlığına kadar uzanan pek çok alanda görev yapan Dr. Mürüvvet Adalı Uygun’u biz yazdığı çocuk kitapları sayesinde tanıdık. Toplumun başarılı nesiller yetiştirmesinde ve gelecek kuşaklara sağlıklı bir nesil aktarmasında eğitimin önemini vurgulayan yazar ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.
Ne İstiyorsun?” ilk kitabınız. Bize biraz kitapların hikâyelerinden bahsedebilir misiniz?
“Ne istiyorsun?” aslında ilk çocuk kitabım. Onun öncesi “Sakin Savrulmalar” adında bir şiir kitabım var. Yıllardır defterlerimin kenarlarına yazdığım dizelerin bir araya gelmesiyle oluşan bir şiir kitabı. “Ne İstiyorsun?” çocuk kitabım ise çıktığı ilk günden itibaren yolculuğu harika giden bir kitap. Hâlâ binlerce basıyor. Türkiye’de pek çok özel okulda okutuldu. Ben bu kitabımın peşinden bir uçtan bir uca Türkiye’yi dolaştım ve pek çok güzel çocukla kucaklaştım, diyebilirim. Ekim ayıyla birlikte yeniden başladım atölye turnelerime. Çok heyecanlı ve çok keyifli. Ardından gelen “Çocuksu Şiirler” kitabım ise bir şiir kitabı, çocuk diliyle yazılmış. “Küresel ısınma”, “korku”, “mutluluk” gibi pek çok kavramı, şiir akışıyla hikâyeleştirerek anlattığım bir kitap. Ve de şiir yazımında kural tanımadığımı, herkesin kendince şiirler yazabileceğini iddia ettiğim ve şiir yazımını, şiir okumayı özendirdiğim bir kitap. Bu iki kitabın ardından gelen “Meslekler Serisi” ise ortak yazımlı bir kitap. Okullarda meslekler ünitesini destekleyen, kahramanları gerçek yaşamda var olan resimli hikâye kitapları. Seri, beş adet kitaptan oluşuyor. En son geçen yaz basılan kitabım “Bayan Hayal Meyal” ise, yine bir seri kitap. Serinin ilk kitabı, hayal kurmanın gücünü aktaran, hayallere tutunmanın önemini vurgulayan bir kitap.
Kitapları çizgi filmlere çevirme fikri var mı?
Kesinlikle var. Zaten o fikirle de yazılmış ve resimlenmiş kitaplar. İçlerindeki konularla çocukların duygularını ön planda tutan, benim hayatı algılayışımdaki tüm detaycılığımı sergileyenler kitaplar. Çizgi filme çevirme ile ilgili bir-iki proje değerlendirme aşamasında.
Okumak dedik, kitaplar dedik. Bir de sizin doktorasını da tamamladığınız “eğitim danışmanlığı” mesleğiniz var. Eğitimcilik ve yazarlık güzel bir birliktelik. Hem bir eğitimci hem de bir yazar olarak çocukların oda dizaynı ile ilgili sizden fikir alabilir miyiz?
Evet kesinlikle eğitimcilik ve yazarlık birbirini besleyen iki meslek. Her ikisini de çok seviyorum. Benim ayrılmaz parçalarım. Konu çocuklar olunca, onlarla ilgili her kavram da sizin alanınızda oluyor; “odaları” da öyle. Çocukların odası, onları yansıtan özel ortamları olmalı. İlk bebek halleri dışında 2-3 yaş itibariyle odaları dizayn edilirken mutlaka çocuğa göre, çocuğun isteğine göre tasarlanmalı ve dikkate alınmalı. Odadaki mobilyalar, odanın boyası, diğer tüm eşyaların kalitesi, dokusu, sağlıklı olması gibi konular ebeveynlerin seçiminde olmalı ama odanın renginden tutun da, halının deseni, koltuğun şekli, yatağın rengi, şekli vb. tüm konularda çocuğun ilgi alanı kesinlikle göz önünde bulundurulmalı. Ve oda kesinlikle öncelikle çocuğun kullanabileceği şekilde dizayn edilmeli. Çünkü onun odası ve onun özel yaşam alanı.