Türk mutfağının eşsiz lezzetlerini dünya genelinde tanıtmayı hedefleyen KAIMAKK, İstanbul Havalimanı Dış Hatlar Terminali’nde misafirlerini ağırlayarak benzersiz bir deneyim sunuyor. Global marka danışmanı Lian Beraha ile gerçekleştirdiğimiz röportajda, KAIMAKK’ın çıkış hikayesini, mekan tasarımını, kullanılan malzeme ve renkleri, aydınlatma konseptini, geri bildirimleri ve gelecek hedeflerini keşfettik.
Kaimakk çıkış hikayesini sizden dinleyebilir miyiz? Neden bu isim seçildi?
KAIMAKK hikayesi havalimanında 600 m2’lik bir yeme içme alanının nasıl değerlendirilebiliriz sorusu ile başladı. Yatırımcımız TERHA Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Talha Kaya’nın lüks bir Türk markası yaratma vizyonu ile yurtdışında ülkemizi temsil edebilecek KAIMAKK projesi ortaya çıktı. Ben de havalimanındaki dinamiklerin analizi, müşteri deneyimleri ve satış raporları ile birlikte bir yandan araştırma yaparken, diğer yandan hayal kurmaya başladım. Türkiye’de ve dünyada çok büyük bir açık olan bir lüks Türk lokumu ve tatlıları markası yaratma fikri ile konuyu daha detaylı araştırmaya başladım. Tabii bu analiz ve araştırmaları çok iyi bir hikaye ile zenginleştirmemiz gerekiyordu.
Normal yaşantımızın dışına çıkıp bu masalsı dünyada kaybolabilmek ne güzel olur diyerek KAIMAKK konsepti üzerinde çalışmaya başladık. Eski İstanbul’un izleri, zengin kültürümüz, gelenek, göreneklerimiz ve yüzyıllık tariflerin modern yorumları, batıdaki sofra sanatının en zarif hali ile tek bir markada birleşti ve KAIMAKK doğdu. Girişimci ruhu ve vizyonu ile KAIMAKK’ın yatırımı arkasında yer alan Ahmet Talha Kaya önderliğindeki TERHA, yiyecek ve içecek dünyasında kalıcı iz bırakacak yeni bir projeye imza atmış oldu.
Konsept ile ilgili çalışmalar yaparken, bu marka kaymak gibi olsun diye geçirmiştim içimden. Marka konseptine uygun menüyü düşünürken, bunu isim olarak çalışıp, farklı versiyonlarını geliştirdim. Hem Türkiye’de hem de globalde rahatça okunabilmesi ve Türkçedeki gibi telaffuz edilmesi mühimdi, KAIMAKK böyle doğdu.
İlk nokta olarak İstanbul Havalimanı Dış Hatlar Terminalini seçtiniz, KAIMAKK ziyaretçilerini burada nasıl bir deneyim bekliyor?
Tüm dünyadan yolcuları, KAIMAKK deneyimi yaşayabilmeleri dileği ile, dünyadaki en mükemmel ortak buluşma noktalarından biri olan İstanbul Havalimanı’nda ağırlama fikri çok heyecan vericiydi.
KAIMAKK ile misafirlerimizin biraz olsun gerçek dünyadan çıkıp kurduğumuz hayal dünyası ile buluşmalarını istedik. Zamanın durduğu, gerçek dünyadan koptukları, hayal kurdukları, eskiyi hatırladıkları bir masal dünyası yarattık. Sadece KAIMAKK dünyasını görmeye gelmek için uçak bileti alan misafirlerimiz veya yolunu İstanbul Havalimanı’ndan geçirilenler olduğunu öğrendik yakın zamanda. Hayalimiz de tam da buydu.
Müthiş bir servis deneyimi, lezzetin ön planda olduğu lokal tatlar da barındıran zengin bir dünya mutfağı bekliyor KAIMAKK misafirlerini. Göz alıcı tatlı teşhirleri ve müthiş bir ‘patisserie’ seçkisi bulunan KAIMKK’ta, lokumlar, baklavalar, özel yapım Fransız çikolatası, kumda kahve ve dondurma en iddialı olduğumuz ürünlerden. Sonsuz tadımlarla en iyisi olma yolunda her bir ürün tek tek uzun çalışmalar sonucunda ortaya çıktı ve KAIMAKK için özel olarak üretildi.
Mekan tasarımı kime ait? Bu alanda çalışan yaratıcı ekibe nasıl bir yönlendirme yaptınız?
Mekan tasarımı Enis Karavil önderliğinde Sanayi313 ve ekibine ait. Yönlendirme için her projede olduğu gibi önce hislerle başladım. KAIMAKK’ın herkesin ilham alabileceği ve bir parçası olma isteği uyandıran bir hikayesi olmalıydı. Binbir Gece Masallarından aldığım ilhamla başladım, biraz hayal dünyasına götürelim istedim misafirleri, biraz gerçek, biraz hayal, biraz eski, biraz yeni… Merak uyandıran aynı zamanda tanıdık hislerle donanmış, gülümseten, hayranlık uyandıran, heyecanlandıran büyülü bir yer dedik KAIMAKK için.
Tasarım süreci zarfında KAIMAKK için yaratmak istediğim dünyanın tasvirini, alıntılar, şiirler ve görsellerle destekledim. Sanayi313 tasarım ekibi ile Antep ve Mardin seyahatine gidip oradan sevdiğimiz doku, renk ve formları, hisleri topladık birlikte. KAIMAKK Doğu ile Batı’nın birleşiminden oluşan, doku, motif, desen ve formları ile modern dünyaya öncülük etmesini dilediğim bir projeydi, bu hayali Sanayi313 birebir gerçekleştirdi.
Projeye olan yansımasından da anlayabileceğiniz gibi, birbirimizden öğrendiğimiz keyif aldığımız güzel bir birliktelik oldu.
Projede kullanılan malzeme ve renkler konusunda bilgi verebilir misiniz?
Mardin ve Antep ziyaretimizden esinlendiğimiz tüm doğal doku ve renkleri kullandık. Yer mozaikleri Binbir Gece Masallarından ilhamla yıldızlarla bezendi. Oturuma grupları bal ve baklava renklerinde. Hem içecek barı hem de teşhirlerde muazzam bir mermer kullanımı var. Şerbet barı Antep’te sokaklarda, çarsılarda karşılaştığımız kilitli ahşap dolaplardan esinlenerek yapıldı.
Mekanımız bal-kaymak renklerinde olsun, pirinçle parlasın dedik ve Sanayi313 bunu en harika şekilde ortaya çıkardı. Mardin ve Antep ziyaretimiz sırasında her girdiğimiz avluda bir çeşme görünce sormadan edemedim. Biz bu alana HAYAT deriz dediler. Doğum, nişan ya da kayıplar gibi her mutlu veya hüzünlü olayda HAYAT adını verdiğimiz bu alanda toplanırız. Biz de buradan yola çıkarak mekanın ortasına HAYAT adını verdiğimiz bir çeşme konumlandırdık.
Mekanın tasarımı kadar aydınlatması da ilgi çekici. Bu konuda nasıl bir yol izlendi?
Aydınlatma tasarımında “ON OFF” Ali Berkman ve ekibi ile çalışıldı. Kendileri KAIMAKK in büyülü dünyasını en iyi şekilde tasvir eden yöntemler kullanarak müthiş bir is çıkardılar.
KAIMAKK bir anlamda bildiğimiz havalimanı yaşantısına farklı bir soluk getiriyor. Açılıştan bu yana nasıl geri bildirimler aldınız?
Her gelen hayran kalıyor ve dünyanın dört bir yerinden övgüler alıyoruz. Tokyo’dan ve Katar’dan markayı yurt dışına taşımak üzere teklifler aldık. Türk misafirlerimiz KIAMAKK ile gurur duyuyor, ülkemizi gururla temsil edecek bir marka diyerek bizleri mutlu ediyor. Bundan daha güzel ne olabilir ki diyoruz her gün ve daha iyisi için çalışıyoruz.
Mekanın merkezinde bulunan çeşme aslında bir sanatı eseri. Hikayesini sizden dinleyebilir miyiz?
Sizin de söylediğiniz gibi KAIMAKK misafirlerini çağdaş Türk cam sanatçısı Derya Geylani’nin özel olarak ürettiği ve merkezde konumlanan eşsiz sanat eseri ile karşılıyor. KAIMAKK için “An” serisine dayalı olarak tasarlanan bu eser, geleneksel traverten taşından yapılmış çeşmeden çıkan devasa büyüklükteki sıçramaları ile geçmişi ve şimdiki zamanı temsil ediyor. Çeşmenin kendisi ve etrafındaki enstalasyon iki ayrı sanat eseri bizler için. Çeşmenin ustası ve ekibi çeşmeyi önce doğal taştan oyarak birleştirdi, üzerindeki desenleri elle tek tek çizip, oymalarla bezedi ve Derya Geylani’ye teslim ettiler. Derya Geylani’nin KAIMAKK için yaptığı eseri çeşmeden hayat, neşe, bolluk bereket, kaymak fışkırması fikri ile şekillendi. Tek tek üflenen ve çeşme etrafına yerleştirilen camlarla büyülü bir esere dönüştü. Bugün KAIMAKK’ı ziyaret edip de çeşmenin resmini çekmeyen misafirimiz yok sanırım.
KAIMAKK ürünlerine sadece havalimanı ziyaretçileri mi ulaşabilecek şu an için?
Yakın zamanda İstanbul içinde bir mekan yaratma hedefi var. Sonrasında Dubai ve Londra takip edecek. Online mağaza Şubat ayında aktif olacak, tüm KAIMAKK ürünlerine online mağazadan ulaşılabilecek.
Portre Fotoğrafı: Serkan Eldeleklioğlu
Mekan fotoğrafları: İbrahim Özbunar