Ana SayfaDekorasyonEv DekorasyonEşsiz bir dönüşüm hikâyesi

Eşsiz bir dönüşüm hikâyesi

Ev sahipleri için paha biçilemez bir manevi değeri bulunan, Yalova’daki 50 yıllık köy evinin baştan aşağı yenilenme hikâyesine tanık oluyoruz. Tüm detaylarıyla; eski mobilyaların, çatısının altyapı tesisatının ve peyzajın renove edilerek değerlendirildiği kır evi, mutfak bölümünde İntema, banyo ve karo için ise VitrA uzmanlığıyla yapılan yeni planlama sonucu sıcak ve modern bir kır evine dönüşmüş.

Berfu Design Interiors’ın kurucusu İç Mimar Berfu Özüer Olcan

Ev sahibi, babasının gençliğinde çok sevdiği Yalova’nın Üvezpınar köyünde yaptırdığı tatil evini kızının arzusuyla yıllar sonra yeniden elden geçirerek, yeni anılara ev sahipliği yapacak sıcacık bir kır evine dönüştürmek istemiş. Ailesinin vefatından sonra çocukluğunun mutlu günlerine mekân olan bu aile yadigârı evi yeniden kullanmak isteyen ev sahibi için bu işi mimar Berfu Özüer Olcan ve mühendis Hasan Tuna üstlenmiş. Mutfakta İntema, banyo ve karolarda ise VitrA uzmanlığı tercih edilmiş. Evin inşaat işleri ise Berko inşaat tarafından gerçekleştirilmiş. Yaklaşık 50 yıllık yığma taş bina olması nedeniyle zorlu bir süreç olan restorasyon işleminde ana bina hiçbir duvarı değiştirilmeden aynen korunurken, oldukça eski olan çatı bölümü yeniden inşa edilmiş ve ana binaya geniş bir mutfak bölümü de eklenmiş. Ayrıca, evin tüm alt yapı tesisatı tamamen elden geçirilerek, dış cephe ve peyzaj düzenlemesi yapılmış. Evin anılarla dolu eski eşyalarının büyük çoğunluğu ise kır evi konseptine uygun olarak yenilenmiş.

Baba yadigârı köy evinden modern kır evine

Yapılan çalışma sonucu, baba yadigârı köy evi adeta yeniden hayata döndürülerek modern bir kır evi haline getirilmiş. Toplam üç kattan oluşan evin çatı kısmı yenilenip öne doğru uzatılarak oturma odası, çalışma alanı ve yatak odasından oluşan yüksek tavanlı bir ebeveyn alanı oluşturulmuş. 6 metre yüksekliğinde pencereleriyle tüm ormanı kucaklayan alanda, oturma bölümündeki Fransız kuzinenin arkasında kültür taşı ile taş duvar yapılarak, iki yanına da 2 dev kitaplık tasarlanmış.

Mutfak alanı İntema, banyo ve karolar VitrA tarafından kır evi atmosferine uyumlu bir stilde tasarlanmış

İntema, evin lokasyonunun sağladığı doğal güzelliğin adeta devamı niteliğinde sıcak ve samimi bir mutfak alanı tasarlamış. Yeşil tonların baskın olduğu mutfak ve tavanlardaki ahşap kütükler kır evi havasını destekler nitelikte. VitrA ile tasarlanan banyolar ve karo yüzeylerinde ise toprak tonlarının kullanıldığı şık ve modern bir hava gözetilmiş. Ayrıca, VitrA’nın parke görünümlü karoları da yerden ısıtmalı evin kır evi konseptine uyum sağlamış. Son olarak, yukarıya çıkan merdivenin korkulukları manzarayı kesmemesi için cam tercih edilmiş. Alt kat salonda aile yadigârı meşe salon takımı ve eski avizeler tamir edilip yenilenirken, tüm eski kilimler de bakımdan geçirilmiş. Alt kat şömine olduğu gibi korunurken, içine yeni bir şömine haznesi yerleştirilmiş.

Aile yadigârı mutfak İntema ile yeniden hayat buldu

Yalova’daki aile yadigârı tarihi köşkün yenilenmesi gibi önemli bir proje kendisine teslim edilince deneyimli iç mimar Berfu Özüer Olcan, yıllardır birlikte çalıştığı ve kalitesine güvendiği İntema’yı tercih etmiş. Manevi değeri büyük olan Yalova’da doğanın içindeki ahşap evin ruhunu bozmadan günümüze taşımak isteyen Olcan, “Projenin zorlu ayrıntılarına İntema’nın profesyonel mimari desteği ile en uygun çözümleri bulduk ve tam hayal ettiğimiz gibi atmosferle uyumlu, güzel bir mutfak ortaya çıktı,” diyor.

Berfu Design Interiors’ın kurucusu İç Mimar Berfu Özüer Olcan, Yalova’daki ahşap evin eski mutfağının yenilenmesi için gelen renovasyon projesinin tarihi niteliği nedeniyle çok hassas bir çalışma gerektirdiğini belirterek, bu nedenle projede işini kolaylaştıracak, teknik detaylara hâkim ve güvenilir bir marka ile çalışmaktan hem ev sahibinin hem de kendisinin çok memnun kaldıklarını vurguluyor. “İntema proje mimarı, mutfak modeli ve tasarım detaylarının seçiminden projeye özel fonksiyonel çözümlere kadar her aşamada bize yardımcı oldu,” diye ekleyen Olcan, bir profesyonel olarak İntema’yı sadece mutfak mobilyası sunmakla kalmayıp, bütünsel profesyonel mimarlık hizmeti sağlaması ve satıştan sonra da ihtiyaç duyulan her aşamada müşterilerinin yanında olması nedeniyle tercih ettiğini anlatıyor.

İntema ile tasarlanan mutfak, davetkâr ve sıcak bir yaşam alanına dönüşmüş

“İntema, kişiselleştirme çözümlerine çok açık. Farklı mutfak modellerini ve malzeme seçeneklerini kombinleyebiliyor, kafanızdaki projeyi olabilecek en iyi şekilde gerçeğe dönüştürebiliyorsunuz. Bu, bir profesyonel için çok önemli,” diyen Olcan, 45 yıllık sektörel tecrübesiyle İntema’nın güvenilir bir iş ortağı olduğunu dile getiriyor. “Özellikle proje aşamasında bütün detayları düşünmeleri, 3 boyutlu görsel sunumları, kişiye özel fonksiyonel çözümleri, mimarın bakış açısına uygun, destekleyici ve yardımcı projeler hazırlamaları ve başlangıcından teslimine kadar tüm süreci takip etmeleri işimizi kolaylaştırdı,” diye ekliyor. Projede aile bireylerinin bir araya geleceği ve evin merkezinde bir buluşma noktası olacak sıcak bir mutfak yaratmayı hedeflediklerini anlatan Olcan, “Yalova’nın bir köyünde doğayla iç içe yer alan ev, yılların getirisiyle oldukça yıpranmış vaziyetteydi. Tarihi yapısı itibariyle de hassas bir proje olduğu için hata yapma lüksümüz yoktu. Bu nedenle İntema gibi bir profesyonel markayla çalışmayı özellikle tercih ettik,” diyor. Ev dört bir yanı ağaçlarla çevrili doğal bir konumda yer aldığı için, mutfağın da bu atmosferi koruyacağı şekilde bir tasarım planladıklarını anlatan Berfu Özüer Olcan; geniş ada mutfak alanında çiftlik evi tarzı eviye, doğal görünümlü açık raf çözümleri, çanak kulplar ve camlı dolaplarla country tarzının mükemmel bir örneğinin ortaya çıktığına vurgu yapıyor.

Manevi değere sahip bu özel evin mutfağını country havasıyla sıcak ve davetkâr bir yaşam alanına dönüştüren Olcan, “Ada mutfak tarafında doğaya uyumlu olması için yeşil tonlardaki Vega modeli dolapları tercih ettik, bunu kahve köşesindeki gri tonlarla tekdüzelikten kurtararak yumuşattık. Ada ünitesinde ise yine İntema koleksiyonundan fugalı detaya sahip Fresca serisini tercih ettik. İntema’nın zengin koleksiyonuyla ve profesyonel mimarın sunduğu bize özel çözümlerle tamamen atmosfere uygun hibrit bir mutfak tasarladık,” diye anlatıyor. İntema Suadiye Mağazası’na gelip hayalindeki projeyi anlattığı andan itibaren İntema proje sorumlusu mimar Didem Hanım’ın kendilerine her aşamada destek olduğunu dile getiren Olcan, şöyle devam ediyor: “İntema projede adeta kendi ekibimiz gibi çalıştı ve profesyonel hizmetiyle projenin başarıyla sonuçlanmasında rol aldı. Çok yetenekli ve işinde uzman bir kadroyla yol aldık. İlk aşamada meskene yerinde keşif yapmaya geldiler, sonrasında ön hazırlık yaptığımız projeyi onlar da kendi modülleri ve çözümleriyle geliştirdiler. Farklı kapak/malzeme seçeneklerini ve mutfak formuyla ilgili alternatifleri sundular. Birlikte ev sahibinin kullanım alışkanlıklarını baz alarak İntema kütüphanesinde yer alan kişiye özel çözümleri belirledik. Bunlardan bazıları alt şişelik modülleri, vitrin işlevli dolaplar, boy kiler çözümü ve yukarı açılır kapak mekanizmaları oldu. Ve en önemlisi bunları 3 boyutlu render çalışmaları ve moodboard gibi uygulamalar ile bize göstererek, proje tamamlandığında yeni mutfağın nasıl bir yer olacağını hayal etmemizi sağladılar. “

“İntema’dan sadece mutfak değil bütünsel bir mimarlık hizmeti alıyorsunuz”

Ev sahibine özel tasarlanan mutfağın zamanında ve sorunsuz bir şekilde teslim edildiğini, montajının ise profesyonel yetkili servis tarafından çok titiz bir işçilikle tamamlandığını anlatan İç mimar Berfu Özüer Olcan’ın eski mutfağını yenilemek isteyenlere önerileri ise şu şekilde: “Mutlaka işinde uzman profesyonel bir mimarla çalışmanızı tavsiye ederim. Bunun için de İntema gibi güvenilir bir markadan destek almanızda fayda var. İntema mağazalarına geldiğiniz andan itibaren sizi bir satış danışmanı değil işinde tecrübeli profesyonel bir mimar karşılıyor. Dolayısıyla sadece bir ürün değil aynı zamanda profesyonel bir mimarlık hizmeti alıyorsunuz.”

Yalova’da, etrafı ağaçlarla çevrili, tamamen doğanın içinde yer alan tarihi bir ahşap köşkün yenilenmesi projesini üstlenen İç Mimar Berfu Özüer Olcan, yapının banyo mutfak ve yaşam alanlarının renovasyonu için vizyonuna, kalitesine ve uzmanlığına güvendiği VitrA markasıyla çalışmaya karar vermiş. Aile yadigârı bu köşkün manevi ve tarihsel değeriyle birlikte ruhunu da korumayı amaçlayan Olcan, “VitrA’nın dünyaca ünlü tasarımcılarla yaptığı çalışmalar, karolardaki renk ve ebat çeşitliliği ile farklı yüzeylerde birbirine uyumlu şekilde kullanılması, biz mimarların önünü açıyor. Ortaya koydukları vizyon sayesinde biz de kendi tasarımlarımızda farklılıklar yaratabiliyoruz,” diyerek VitrA’yı tercih etmesindeki başlıca sebeplerden birini ifade ediyor. Tarihi yapının banyo alanlarının yenilenmesi sürecinde, banyoların farklı büyüklüklerde olması, köşkün ahşap dokusu, doğal çevresiyle uyumu gibi zorlukları aşmaya özel bir önem atfeden İç Mimar Berfu Özüer Olcan, bu projede yıllardır tanıdığı, kalitesine ve uzmanlığına güvendiği VitrA ile çalışmaktan çok memnun. “VitrA’nın dünyaca ünlü tasarımcılarla yaptığı çalışmalar biz mimarların önünü açıyor. Ortaya koydukları vizyon sayesinde biz de kendi tasarılarımızda farklılıklar yaratabiliyoruz,” diyen Berfu Özüer Olcan, VitrA profesyonellerinin proje kapsamında hem koleksiyon seçimi hem de projeye özel çözüm geliştirme aşamalarında verdikleri destekten övgüyle söz ediyor. İnsanlar banyoda kendilerini rahat hissettikleri için bu alanların tıpkı evin bütünü gibi dikkatle tasarlanması gerektiğini düşünen Berfu Özüer Olcan, banyoların en doğal ve insani yaşam alanları olduğuna inanan ve bu nedenle banyolara hiç durmadan yatırım yapan VitrA ile verimli bir iş birliği gerçekleştirmiş. 1995 yılından beri Berfu Design Interiors ile birçok başarılı projeye imza atan deneyimli iç mimar, “Banyonun olmazsa olmazları fonksiyonellik, tasarım ve hijyen. VitrA’nın ürünlerini bu anlamda çok güvenilir buluyorum ve sık sık VitrA ürünleri kullanmayı tercih ediyorum.” diyerek markaya duyduğu güvenin altını çiziyor.

“Banyoyu ayrı bir alan olarak değil, bütünün bir parçası olarak düşünmek gerekir”

Berfu Özüer Olcan, aile yadigârı köşkün banyo alanlarıyla ilgili yaklaşımını şöyle ifade ediyor: “Bu evde farklı banyolar tasarladım. Banyolarımız çok büyük değil ve evin orijinal yapısını değiştirmek istemediğim için bu yapı içinde çözümler ürettik. Her banyonun da birbirinden farklı olmasını özellikle istedim. Kırmızı banyo, mavi banyo, beyaz banyo gibi…” Olcan, banyolardaki renk farkını da VitrA Karo’nun geleneksel geometrik karo desenlerini yeniden yorumlayan ve el yapımı hissi veren etnik renklerdeki koleksiyonu retromix ile yakalamış. Farklı ebatlı kare sistem yapısıyla VitrA retromix serisi, hem uygulama kolaylığı hem de yaratıcılığa imkân sağlayan bir döşeme çeşitliliği sunmuş. Retromix’in Lava, Safir mavi ve Taş gri renkleri banyolara birbirinden özgün ve zarif bir hava katmış. Banyoyu evin en önemli mekânlarından biri olarak gören Olcan, “Onu ayrı bir alan olarak değil, bütünün bir parçası olarak düşünmek gerekir,” diyerek banyo tasarımına bakış açısını özetliyor. Projenin iç mimarisini estetik, fonksiyonellik, hijyen ve sürdürülebilirlik öğeleriyle kurgulayan Olcan, ayrı katlarda bulunan banyoları VitrA’nın farklı koleksiyonlarıyla tasarlamış. Olcan, bahçe katında yer alan misafir banyosunda VitrA Root Groove Koleksiyonu’nu tercih etmiş. Bu tercihinde, farklı zevklere hitap eden ambiyanslar oluşturmak için esneklik sağlayan banyo mobilyası ve lavabo seçeneklerine sahip koleksiyonun “mix&match” yapısı etkili olmuş. Ek modülleri sayesinde ihtiyaca uygun saklama alanları sunan VitrA Root Groove, modern görünümü destekleyen fugalı kapakları ve trend renkleriyle dikkat çekiyor. Giriş kat banyosunda Olcan’ın tercihi Terri Pecora imzalı VitrA Plural Koleksiyonu olmuş. Birbiriyle uyumlu sıcak renk kombinasyonlarından yararlanan deneyimli iç mimar, renkli lavabo ve bej klozet seçimiyle banyoda özel bir atmosfer oluşturmuş. Seramik, gerçek masif ahşap ve paslanmaz çelik ayakların mükemmel uyum gösterdiği koleksiyon, banyonun estetik yönünü en üst düzeye çıkarmış. Berfu Özüer Olcan, country tarzının daha fazla hissedildiği üst kattaki banyolarda tercihini klasik ve modern estetiği zarif çizgilerle birleştiren VitrA Valarte Koleksiyonu’ndan yana kullanmış. Depolama alanı olarak kullanılabilecek işlevsel banyo dolabı ihtiyacını da Valarte Banyo Dolabı ile karşılamış. Pastel tonlarla desteklenen sade ve şık bir görünüme sahip Valarte koleksiyonu, bütünsel açık alan tasarımı ve ek modülleriyle tüm banyoyu en etkin şekilde kullanmayı sağlamış. Tüm banyoların aksesuar, armatür ve duş sistemlerinde ise VitrA Origin Koleksiyonu tercih edilmiş. Design Studio VitrA tarafından tasarlanan Origin Koleksiyonu, minimalist ve zarif bir yaklaşımı yansıtıyor. Sunduğu çeşitlilik sayesinde tüm banyolar için özgün bir tamamlayıcıya dönüşen koleksiyon, farklı renk, malzeme ve boyut seçeneklerinin sağladığı esneklikle Berfu Özüer Olcan’ın seçimi olmuş.

VitrA’nın sunduğu çeşitlilik, evin her alanında dokunuşlara dönüştü

Yapının otantik öğelerine sadık kalmayı hedefleyen Olcan, “Evin genelini tasarlarken olduğu gibi, banyo tasarımlarında da mekânın konumunu önemsedim,” diyor ve şöyle devam ediyor: “Çünkü burası Yalova’da bahçe içinde, ağaçların arasında bir ev. Doğallığı ön plana çıkarmak istedim. Kullandığım malzemelerde bunu yakalamak benim için önemliydi. Yer döşemelerini tasarlarken karoları buna göre seçtim. Bu konuda VitrA Karo’nun entegre sistemleri biz mimarlar için birçok farklı doku, renk ve ebat seçeneği sunuyor. Özellikle giriş katındaki banyonun yer karolarının seçiminde aradığım doğallığı VitrA Cardostone ile tam olarak yakaladım. Cardostone serisinin, taşın doğal yapısını birebir yansıtan beyaz damarlı dokusu ile sunduğu hissi bu zemine çok yakıştırdım. Ayrıca Cardostone, kaydırmazlık özelliği ile birlikte temizlenme kolaylığı sunan yüzeyi sayesinde hem banyo hem de basamaklar için çok kullanışlı bir seçim oldu.” Üst kat banyolarda daha sıcak bir atmosfer yaratmak isteyen Olcan, önce parke kullanmayı düşünmüş fakat mekânın bulunduğu konumdaki hava şartları, evde fazla yaşanmayacak olması gibi nedenlerden dolayı, temizlemesi ve bakımı çok daha kolay olan ahşap dokulu seramik kullanmaya karar vermiş. “Ahşap dokulu seramik için de çok başarılı bulduğum VitrA Craft’ı tercih ettim. Craft gerçekten ahşabın doğal yapısına yakın bir hissiyat veriyor, yani uzaktan veya yakından baktığınızda hiçbir şekilde ahşap dokudan ayırt edemiyorsunuz. Bu sebeple hem görüntü hem de bakım kolaylığı açısından elverişli olan ahşap dokulu seramikte karar kıldık.”

“Sürdürülebilirlik konusunda VitrA’nın bakış açısı bana çok yakın”

Proje sürecinde tasarıma olduğu kadar sürdürülebilirliğe de çok önem veren Berfu Özüer Olcan, VitrA’nın 60 yılı aşan deneyimiyle tasarım, inovasyon, sürdürülebilirlik ve hijyen alanlarında yaptığı yatırımların ve bunları ön planda tutmasının mimarlar için çok önemli olduğunu belirtiyor: “Bu evi tasarlarken sürdürülebilirlik benim için çok önemliydi. Sürecin her aşamasında bunu göz önünde bulundurarak evdeki eski eşyaları dönüştürmeyi tercih ettim. ‘VitrA daha sağlıklı bir gelecek için çalışır’ bakış açısı da bana çok yakın olduğu için yıllardır olduğu gibi bu projede de VitrA ürünlerini kullandım.”

SON YAZILAR

BENZER YAZILAR