Orijinal taş duvarları ve ahşap panjurları korunarak modern ve açık plana sahip bir yaşam alanına dönüştürülen Kotor’daki loft projesi, Pebbledesign imzası taşıyor. Tasarım ofisinin kurucusu Neslihan Pekcan ile ilham dolu evde keyifli bir dekorasyon turuna çıkıyoruz.
Hazırlayan: Çiğdem Hasanoğlu
Fotoğraf: Madhu Puvvada, Rea Vasic
Pebbledesign, 2018 yılında Karadağ’da ikinci şubesini açarak bu bölgeden gelen talepler doğrultusunda çeşitli butik otel, rezidans ve taş ev projeleri gerçekleştiriyor. Pandemi döneminde Londra, Hampstead Village’de tasarımını ve uygulama takibini yaptıkları müstakil ev sonrası, yurt dışı projelerine ağırlık verdiklerini söylüyor Pebbledesign kurucusu Neslihan Pekcan. “Bize gelen taleplere ve müşterilerimizin ihtiyaçlarına göre tasarım ve planlama yaparak her projede en uygun çözümleri sunmaya çalışıyoruz,” diyor ve ekliyor: “Bir proje alırken dikkat ettiğimiz en önemli faktörlerden biri, projenin firmamıza ve markamıza ne kadar katkı sağlayabileceği ve bize ne tür fırsatlar ile deneyimler sunabileceğidir. Yeni ve zorlu projeleri üstlenmek, tasarım prensiplerimize bağlı kalmamızı ve sürekli olarak gelişmemizi sağlayan en önemli unsurlardan biri. Yenilikçi, yaratıcı, özgün, tasarım ve kullanıcı odaklı yaşam hikâyeleri geliştirmek prensiplerimiz arasında. Müşteri memnuniyeti, detaylara verdiğimiz önem ve disiplinli çalışma, projelerimizdeki önceliklerimiz arasında yer alıyor.”
Adriyatik’in incisi olarak bilinen Kotor şehrinde yer alan bu evin Pebbledesign’ın en önemli projelerinden biri olduğunu söylüyor Pekcan: “Eski şehirde bulunması, orijinal taş duvarları, ahşap panjurları ile kendine has dokusuna kattığımız modern ve açık planlama ile etnik dokunuşlar sayesinde, bütününde benzeri olmadığını düşünüyorum.” Ev sahipleri ile nasıl bir araya geldiklerini sorduklarımızda ise “2019 yılında Karadağ’a yaptığım bir seyahat dönüşünde, havaalanında eski bir tanıdığımla denk geldim. Öncelikle Tivat şehrinde bulunan Elefante/11 rezidans projesine, Pebbledesign olarak imza attık. Devamında farklı bir şehirde dubleks daire aldığını ve bu projede de Pebbledesign imzası olması gerektiğini söyleyince tasarım sürecine girdik,” yanıtını alıyoruz. Projenin tasarımı 2019 yılının sonlarında başlamış ancak pandemi ve binanın konumlandığı tarihi bölgeye araç sokulmaması gibi nedenler süreci biraz uzatmış. Tüm orijinal taş duvarların sıvanarak boyanması nedeniyle taş duvarların orijinal haline getirilmesi bir hayli zaman almış.
Loft dairenin bulunduğu bina, tarihiyle de dikkat çekiyor. 1941 yılında Kotor şehrinde, II. Dünya Savaşı sırasında, Yugoslavya Komünist Partisi lideri Josip Broz Tito’nun emriyle Halk Kurtuluş Komitesi bu binada kurulmuş. Bina ayrıca Tito’nun imzasının yer aldığı belgelerin imzalandığı yer olduğu için binanın cephesinde Tito’nun imzası hâlâ görülebiliyor. Kotor Old Town’da bulunan üç katlı tarihi taş binanın en üst katında konumlanan daire 150 m2 alana sahip. Dubleks dairenin giriş katında; misafir tuvaleti, salon ve açık mutfak, yatak odası ve banyo bulunmakta. Üst katta ise çalışma ve oturma grubu ile yatak odası ve banyo yer alıyor.
Yenileme sürecinde çatı, tavanlar, ahşap lata, mertekler, zeminler, duvarlar, elektrik başta olmak üzere tüm tesisat altyapısı komple soyularak yeniden yapılmış. Çatıda ışık ve hava sirkülasyonu için cam pencereler açılarak mimari proje revize edilmiş. Her iki katta VRF sistem klima kullanılmış. Üst zemin indirilerek asma kat için çelik konstrüksiyon ile güçlendirme ve özel imalat merdiven yapılmış ve tüm ahşap pencereler ile panjurlar orijinaline uygun olarak yenilenmiş.
Projeyi tasarladıkları süreçte kullanmayı tercih ettikleri malzemeler ile uygulamada yaşadıkları süreçler arasında farklılıklar olduğunu söylüyor Neslihan Pekcan: “Uygulama esnasında, malzeme tedariki, işçilik, bütçe ve pandemi nedeniyle zamanlama gibi farklı sorunlarla karşılaştık. Örnek vermek gerekirse; zeminde microbeton tercihimiz iken, ahşap üzeri epoksi uygulama yapmak zorunda kaldık. Zeminde derzsiz, koyu renk bir malzeme kullanmayı, orijinal taş duvarların renk ve dokusunu ortaya çıkarmak için tercih ettik. Geneline bakıldığında, Pebbledesign olarak oluşturduğumuz konsept ile uygulama arasında %80 başarı sağladığımızı düşünüyorum.”
Tüm mobilyalar Pebbledesign imzası ile mekâna özel olarak tasarlanmış. Üretim sürecinde yerel imalatçılar ile Türkiye’den firmalarla iş birliği yapılmış. Mobilyalarda doğal ahşabın rengi ve dokusu ile sıcaklık sağlanırken, siyah ve beyaz lake ile mobilya ayak ve aksesuarlarında siyah boyalı demir profil kullanılmış.
Evin genelinde endüstriyel tarzda ray spotlar tercih edilmiş ancak birkaç noktada tasarım sarkıt aydınlatmalar ile destek verilmiş. Duvarlarda gizli aydınlatma kullanılarak doğal taşın etkisini artırılmış. Yağlı boya tablolar ressam Dubravka Milivojevic imzalı. Üst kata çıkarken, merdiven sahanlığında konumlandırılan aynı zamanda Kotor’un simgesi olan üç boyutlu bronz renk kedi ile müşterinin tercihi olan ve girişe asılan siyah renk at kafası figürleri, Ottockraft firması tarafından üretilmiş.