Saadet Abdik Architecture tarafından tasarlanan çatı katı dubleksinin doğa ile iç içe ferah ve modern mekân kurguları, şıklık, rahatlık ve kalitenin işlevsel birlikteliğini yansıtıyor.
İ stanbul, Ortaköy’deki Lotus Sitesi’nde yer alan 5+1 formatındaki bir çatı dubleksine konuk oluyoruz. Geniş terası ile oldukça ferah bir atmosfer sunan daire toplamda 400 metrekare kullanım alanına sahip. İç Mimar Saadet Abdik, dairede bulunan odalar, salonlar ve balkonlar arasındaki bütünlüğü bozmadan mekânların sınırlarını oluşturan duvarları, kapıları, pencereleri en verimli şekilde tasarlayarak işlevsel mekân geçişleri sağlamayı amaçladıklarını söylüyor.
Alt katta ve üst katta olmak üzere dairede iki salon var. İlk aşamada dairenin cephesi ve konumu göz önünde bulundurularak, gün ışığından ve bitişikteki Meyve Bahçesi Parkı’nın temiz havasından mümkün olduğunca fazla faydalanmak için çevreyle uyumlu bir proje tasarımı yapmışlar. Ev sahipleri mimarlık ofisinin daha önce gerçekleştirdikleri tasarımları referans alarak Saadet Abdik Architecture ile çalışmaya karar vermiş. “Ev sahipleri ile yaptığımız görüşmelerde, onların beklentilerini ve bizim o beklentilere yapabileceğimiz ilaveleri detaylı bir şekilde konuştuk. Bize, modern bir tarza sahip, konforlu, onların bütün ihtiyaçlarını karşılayabilecek ve evin her alanını etkin olarak kullanabilecekleri bir tasarım istediklerini söylediler. Mekânda bulunan alanların boyutları ve birbirleriyle olan oranları başta olmak üzere, pek çok detay üzerine düşünerek bu beklentileri karşılamaya çalıştık” diyor iç mimar.
Uygulama aşamasına geçmeden önce yapılacak olan tadilatlardan kullanılacak olan malzemelerin üretim ve siparişine kadar pek çok detayı en ince ayrıntısına kadar planlamışlar. Pandeminin etkisiyle yaşanabilecek olan aksaklıklar sebebiyle projenin teslim sürecindeki olası gecikmeyi de göz önünde bulundurmalarına rağmen tadilat, üretim ve montaj işlemlerinin tümü üç ay gibi kısa bir zaman diliminde hızlıca tamamlanmış.
Düz ve net çizgilerin ön planda olduğu evin modern ve minimal bir stili var. Sadelik ve doğallık, lüks ve kalite ile harmanlanarak mekân tasarımına yansıtılmış. İç ve dış mekân tasarımlarının birbiriyle uyumlu ve işlevsel olarak bağlantılı olmaları sağlanmış. “İç mekânlarda kullandığımız objelerin biçimlerinin, renklerinin, malzemelerin dokularının birbirleriyle uyumlu olması için detaylı çalışmalar yaptık. Ayrıca iç mekânlardaki yaşam alanlarının zamansız ve ferah olmasını istedik. Özellikle içinden geçtiğimiz pandemi döneminin de etkisiyle evlerimizin balkon ve teras alanlarının tasarımı ve kullanımı önem kazandı.
Teras alanını ev sahiplerinin talebi doğrultusunda yemek ve oturma alanı olarak tasarladık. Oturma alanının içerisinde bulunan orta sehpayı, Hürsan Şömine’ye ait özel tasarım bir şömine ile bütünleştirilerek yaz ve kış günlerinde kullanılabilecek bir tasarım planladık” diyor Saadet Abdik ve ekliyor: “Evin dekorasyon süreci, planlama yapıldıktan sonra kullanılacak malzeme ve marka seçimi ile devam etti. Salon ve odaların zemininde Macar kesim lamine parke, banyoların bütününde ve mutfak tezgâhında Calacatta mermer kullanıldı. Salon için modern tarzda ve geometrik detayların öne çıktığı mobilyalar ve oturma grupları tercih edildi. Evin genel dekorasyonunda, çeşitli formlarda, dinamik ve soft renklerde TV ünitesi, orta sehpalar, Alpi özel seri merdiven korkulukları, özel yapım cam seperatör gibi pek çok tasarım ürünü kullanıldı.”
Dışardan gelen gün ışığının evin çeşitli alanlarına direkt olarak gelmesi için tavanlardaki cam detaylardan destek alınmış. Salona İspanyol Alabaster mermerden LED’li avize ve spot ilaveler yapılmış. Duvardaki tablolar için LED’li duvar aplikleri kullanılmış. Mutfakta sarkıt üfleme camlı avize var. Diğer alanlar ise özel ton kaplamalı metal gövdeli spotlar ile desteklenmiş. Evin geneliyle bütünlük oluşturması açısından mutfak zeminlerinde yine kahverengi tonlarda parkeler ile devam edilmiş. Bir ada ünitesi oluşturularak depolama alanı yaratılmış. Mutfağın bazı dolaplarında ithal nervürlü camlar kullanılarak alanın daha da geniş ve ferah görünmesi sağlanmış.
Yatak odalarında alandan maksimum fayda sağlamak üzere hareket edilmiş. İç Mimar Saadet Abdik, geniş ve fonksiyonel giyinme ve depolama alanları kullanmayı tercih ettiklerini, böylece mekânın hem daha kullanışlı olmasını hem de ihtiyaçlara karşılık vermesini amaçladıklarının altını çiziyor. Mobilyalarda sade ve düz çizgiler kullanmaya özen göstermişler.
Hazırlayan: Çiğdem Hasanoğlu
Fotoğraf: Adel Khanghahi / 24Hours Media