Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında hiç şüphesiz ki patlıcan yemekleri var. Patlıcanı alışılmış tariflerin dışına çıkaran Özlen Çopuroğlu’nun sebze tarifleri arasından hem meze hem de ana yemek olarak tüketebileceğiniz üç pratik patlıcanlı tarifi sizler için seçtik. Lezzetli patlıcanların mevsimi geçmeden deneyin deriz.
#1 PATLICAN GRATEN
Bu pişirme yöntemini dilerseniz farklı sebzelere de adapte edebilirsiniz. Malzemeler: 6 adet orta boy patlıcan, 250 g kıyma, 1 adet soğan, 2 adet sivri biber, 3-4 diş sarımsak, 2 adet domates, 1 kâse rendelenmiş kaşar, tuz, karabiber ve kızartmak için bir miktar sıvıyağ. Beşamel sos için ise 1 dolu yemek kaşığı un, 2 yemek kaşığı sıvıyağ, 250 ml süt ve isteğe göre muskat rendesi. Patlıcanları soymadan uzunlamasına, yarım santimetre kalınlığında dilimleyin. Kızgın yağda hafif kızarıncaya kadar pişirin ve mutfak havlusuna alıp fazla yağını emdirin. Biraz yağda yemeklik doğranmış soğanları pembeleşinceye kadar kavurun. İçine kıymayı ekleyip kavurmaya devam edin. Doğranmış sarımsakları, dilimlenmiş biberleri, rendelediğiniz domatesleri, tuz ve karabiberi ilave edip bir süre daha kavurun. Başka bir tencereye beşamel sos için 2 yemek kaşığı sıvıyağı ve unu ekleyip rengi koyulaşmadan kokusu çıkana kadar kavurun. Soğuk sütü ilave edin ve topaklanmaması için karıştırın. Tuz, karabiber ve dilerseniz biraz muskat rendesi ekleyin. Kıvamı pudingden biraz daha sıvı olmalı. Bir fırın kabına patlıcan dilimlerini bir kat dizin. Üzerine kıyma harcından ekleyin ve bu işlemi birkaç kez daha tekrar edin. En üste beşamel sosu döküp üzerine kaşar peyniri rendesini serpin ve 200 derece fırında peynirler eriyene dek yaklaşık 15 dakika kadar pişirin. Üzerine maydanoz ekleyebilirsiniz.
#2 İMAM BAYILDI
Klasik imambayıldıyı daha hafif ve sağlıklı bir alternatife dönüştüren bu tarif aynı zamanda vegan bir seçenek. Malzemeler: 6 adet patlıcan, 3 adet iri domates, 1 adet iri kuru soğan, 3-4 diş sarımsak, 2 adet yeşil biber, 1 avuç kadar maydanoz, 3 çorba kaşığı zeytinyağı ve 2 adet kesme şeker. Patlıcanların kabuklarını soyup tuzlu suda 20 dakika kadar bekletin. Sonra durulayın ve kurutun. Üzerlerine çatalla delikler açın. Yağlı kâğıda dizin ve 2 çorba kaşığı zeytinyağını fırça yardımıyla sürün. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 30 dakika iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. İçini hazırlamak için bir tavada 1 çorba kaşığı zeytinyağını ve yarım ay şeklinde doğradığınız soğanları pembeleşinceye kadar çevirin. İçine doğranmış yeşil biberleri, kabukları soyulup küp küp doğranmış domatesleri, ezdiğiniz sarımsakları, şeker ve tuzu ekleyin. 10 dakika kadar pişirin ve ocaktan almadan önce ince kıyılmış maydanozları ilave edin. Patlıcanları fırından çıkarın ve her birinin içini doldurmak için kaşıkla birer cep oluşturun. Az pişirdiğiniz domatesli harçla içlerini doldurun. Harcın suyunu patlıcanların üzerine gezdirin ve 170 derece fırında 30 dakika pişirin.
#3 PEYNİRLİ PATLICAN
Sunumu ile iştah açan bu sağlıklı tarifin yapımı oldukça kolay. Dikkat etmeniz gereken tek nokta malzemeleri eşit kalınlıkta doğramak. Malzemeler: 2 adet patlıcan, 2-3 adet domates, mozzarella peyniri, 2 diş ezilmiş sarımsak, 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı, fesleğen, kekik, tuz ve karabiber. Daire şeklinde kesilmiş ve tuzlu suda bekletilmiş patlıcanları kurulayıp yağlı kâğıda yerleştirin, üzerini ezilmiş sarımsak ve tuzla karışmış zeytinyağı ile yağlayıp 200 derece fırında pişirin. Sonrasında tabağa alıp bir dilim sarımsaklı patlıcan dilimi üzerine ince 1 dilim mozzarella peyniri ve ince 1 dilim domates ekleyin ve bu işlemi 3 ya da 4 kez tekrar ederek şık bir kule elde edin. Dilerseniz peynir hafifçe eriyene kadar yeniden fırınlayabilirsiniz. Fesleğen yaprağı ile süsleyin, karabiber ve kekik ekleyerek servis edin.
Derleyen: Julen Tunç