Ana SayfaLezzetİtalya, Meksika ve İspanya mutfaklarına ait pratik tarifler

İtalya, Meksika ve İspanya mutfaklarına ait pratik tarifler

Gastronomi meraklıları için dünya mutfakları arasında bir yolculuğa çıktık. Özlen Çopuroğlu’nun aşina olduğumuz pek çok lezzeti barındıran İtalya, Meksika ve İspanya mutfaklarına ait pratik tariflerinden mutlaka denenmesi gereken üç lezzet önerisini seçtik.

#1 QUESADILLA

Mısır, fasulye, pirinç, domates ve acı biber Meksika mutfağının olmazsa olmazları. Aztek, Maya ve İspanyol kültüründen izler taşıyan Meksika mutfağının en bilinen lezzetlerinden quesadilla zaman içinde peynir dışında farklı malzemeler ile çeşitlendirilip et ve tavukla yapılır hale gelmiş. Bu tarifi de et yerine tavuk ve iç dolgusu için damak tadınıza uygun farklı malzemeler kullanarak hazırlamanız mümkün. Malzemeler: 4 adet lavaş (sade veya kepekli olabilir), 250 g dana et sote, 1 adet sarı dolmalık biber, 1 adet kırmızı dolmalık biber, 1 su bardağı rendelenmiş taze kaşar peyniri, 1 diş sarımsak, tuz ve karabiber. Dana etini bir tencereye alın ve suyunu çekene kadar orta ateşte pişirin. Zeytinyağını ve ezilmiş sarımsakları sırayla ekleyin. Ardından julyen kesilmiş ve çekirdekleri çıkartılmış biberleri ilave edip soteleyin, tuz ve karabiberle lezzetlendirin. Lavaşları hazırlamak için döküm tava tercih edebilirsiniz. Tavayı yağsız olarak ısıtıp lavaşı içine yayın. Hazırladığınız et karışımını börek harcı gibi silme şekilde lavaşın içine döşeyin, üzerine rendelendiğinizi peyniri serpin ve 2. lavaşı üzerine kapatın. Tavanın kendi kapağını kapatıp lavaşın altı yanmayacak ama arasındaki peynir eriyecek ısıda ve kıvamda kontrol ederek pişirin. Lavaşı dağıtmadan bir kapak ya da tabak yardımıyla çevirerek diğer tarafını da pişirin. Rahat dilimleyebileceğiniz bir pizza ya da hamur tahtasına alın ve dörde bölerek sıcak servis edin.

#2 LOR PEYNİRLİ PİZZA

İtalyan mutfağının geleneksel lezzetlerinin temelini oluşturan malzemeler bölgesel olarak çeşitleniyor. Kuzeyinden güneyine eşsiz tatlar sunan İtalyan mutfağının en bilinen lezzeti sayısız versiyonu ile pizzalar. Hamuru hazırlamak için gereken malzemeler: Yarım kg un, 350 ml ılık su, 25 g yaş maya ve 1 çorba kaşığı zeytinyağı. Peynir sosunu hazırlamak için 250 g krema, 250 g mascarpone peyniri, tuz ve karabiber. Üzeri için ise 200 g rende mozzarella, 100 g lor peyniri, 50 g dil peyniri, fesleğen ve 1 çorba kaşığı zeytinyağı. Maya ve ılık suyu karıştırın, 10 dakika bekletin. Üzerine hamur için gerekli olan tüm malzemeleri ekleyip yoğurun. Ilık bir yerde 30 dakika dinlendirin. Hamur kabarınca yaklaşık 250 gramlık parçalara bölün ve tekrar kabarmaya bırakın. Hamur parçalarını 30 cm genişlikte açıp kenarlarından 1 cm boşluk kalacak şekilde üzerine krema ve mascarpone peyniri ile hazırladığınız peynir sosunu yayın. Üst malzeme olarak ise üç çeşit peynir ile hazırlanan harcı kullanın. Rendelenmiş peynirleri sosun üzerine serpin. Önceden ısıtılmış 250 derece fırında 15 dakika pişirin. Pizza pişince üzerine zeytinyağı gezdirin ve fesleğenleri ekleyin.

#3 PAELLA

İspanyol mutfağının en bilinen yemeklerinden paella, farklı sebzeler, deniz mahsulleri ve et kombinasyonlarıyla hazırlanan bir tür pirinç yemeği. Valensiya’dan çıkıp dünya lezzetleri arasındaki yerini alan yemeğin bir özelliği de içinde pişirildiği paella tavası. Malzemeler: 1 su bardağı pirinç, 1 adet kuru soğan, 4 yemek kaşığı zeytinyağı, 250 g beyaz etli balık (mezgit, levrek gibi derisi soyulmuş ve parçalara ayrılmış balık), 150 g haşlanmış ve kabukları soyulmuş karides, 8-10 adet iyice temizlenmiş midye, 4 adet domates, 1 adet dolmalık kırmızı biber, 3 diş sarımsak, balık suyu ya da 2 küp balık bulyon, 1 tutam safran, tuz, karabiber ve süslemek için maydanoz. Geniş bir tava içine 2 kaşık zeytinyağını koyup balığı ve kalamarı sote edin. Paella’nın hazırlanacağı ayrı bir tavada 2 kaşık zeytinyağında soğan ve ezilmiş sarımsağı kavurun, doğranmış biberleri ekleyin. Domatesleri ilave edip 5 dakika kadar pişirin ve yumuşayınca pirinci de ekleyin. Balık suyunu ya da balık bulyonu çırpıp pirincin üzerine yavaşça dökün. Dilerseniz 1 kahve fincanı beyaz şarabı da çırpmadan önce balık suyuna ekleyebilirsiniz. Safranı ve baharatları ekledikten sonra diğer tavada sotelediğiniz balıkları, karides ve midyeleri pirincin üzerine azar azar ilave edin. Tavanın kapağını kapatıp ağır ateşte 30 dakika kadar suyunu çekip hafif nemli kalacak şekilde pişirin ve dinlenmeye bırakın. Kabuğu açılmamış midyeler varsa mutlaka çıkarın, ayırın ve atın. Fırın kabı ya da servis kaplarına alıp doğranmış maydanoz ile süsleyebilirsiniz.

Hazırlayan: Julen Tunç

SON YAZILAR

BENZER YAZILAR