Sade, aydınlık, ferah atmosferi ile dikkat çeken AAB Architecture tasarımı bahçe katı daire, ağırlıklı olarak nötr renklerin ve yer yer maviyle ahşap tonlarının ön planda olduğu dekorasyonu ile son derece zarif bir yaşam alanı.
Göktürk’te konumlanan Kemer Hill sitesindeki bu keyifli bahçe katı daire, ön ve arka cephesinde ayrı ayrı balkonu ve bahçesi olan, 150 m2 lik 3+1 bir yaşam alanı. Mimari olarak mevcut oda yerleşimlerinin ferah bir plan ile sunulduğu daire, salon, mutfak, banyo, çamaşır odası, oturma odası, çocuk odası, içerisinde giyinme odası ve banyosu bulunan master yatak odasından oluşuyor.
“Ev sahipleri için en önemli etkenler evin kendine ait ön ve arka bahçesi olması ve ferah bir daire planı sunmasıydı. İlk etapta mevcut oda bölüntüleri hariç eski tüm zemin ve duvar kaplamalarının kırım ve sökümleri kaba inşaat aşamasına inilecek şekilde tamamlandı. Evin elektrik ve tesisat alt yapısı tamamen yenilendi. Tüm evin tepeden tırnağa tasarlanmış yeni haline göre hızlı uygulanması gereken ancak bir o kadar da kapsamlı bir tadilat gerçekleştirildi. Evin tasarım ve projelendirilmesini yaklaşık 1 ay gibi bir sürede AAB Architecture olarak tamamladık. Uygulama ve satın alma işleri için de pandemiye rağmen tam 2 ayda projeyi, peyzaj işleri dâhil eksiksiz tamamlayarak müşterimize teslim ettik” diyor İç Mimar Ayşenur Bülbül.
Mevcut yerleşim planında girişin sol tarafında bulunan küçük misafir tuvaleti, yeni planlamaya göre iptal edilmiş ve bu alan çamaşır odasına dönüştürülmüş. Ebeveyn odası içerisine de bir giyinme odası dâhil edilmiş. Çocuk odasının yeri diğer odanın daha fazla ışık alması ve arka bahçeye çıkan bir balkona sahip olması nedeniyle oturma odası ile yer değiştirmiş. Genel olarak dairenin mekânsal akışı modern, şık ve ferah hissettirebilmesi amaçlanarak kurgulanmış. Eve gelenlere ilk izlenimi veren koridorda da bunu desteklemek adına, ışık oyunları, tablo ve aksesuarlar ile yapılan dokunuşlarla mekânın boş görünmesi engellenmiş.
İç Mimar Ayşenur Bülbül’ün projedeki önceliği her projesinde olduğu gibi teknik açıdan mimari tüm gereklilikleri yerine getirirken estetik açıdan da getirdiği çözümlerle denge kurarak, tasarladığı yeni mekânı bir bütün haline getirebilmek olmuş. Bunu yaparken ev sahiplerinin tarzlarına, taleplerine ve mekânsal ihtiyaçlarına uygun, onlara özel çözümler sunmuş. Aynalar da dâhil olmak üzere evdeki pek çok mobilya özel olarak ürettirilmiş. Mutfak ve banyo dekorasyonunda müşterinin ihtiyaçlarını ön plana aldığını söylüyor iç mimar.
“Mutfak tasarımında tercihlerimi yaparken ne kadar depolama alanı gerektiği, ev sahiplerinin yemek yapma alışkanlıklarını değerlendirdim. Onlara mutfakta işlevsel bir ek tezgâh alanı olarak da kullanılabilecek aynı tezgâh malzemesinden üretilmiş bir masa ekledim. Ortak banyo eve gelen misafirlerin de kullanacağı bir alan olacağından buna da önem vererek şık ama kullanışlı olması esasına göre tasarladım. Ebeveyn banyosunda ise ev sahiplerinin daha soft bir banyo istemeleri ve terrazzo malzemesini çok beğenmeleri üzerine, daha farklı bir tasarım yaptım. Islak hacimlerde dekorasyonun dışında, teknik açıdan kaymayan zeminler, kullanışlı armatürler ve yeterli aydınlatmanın sağlandığına dikkat etmek en önemli unsurlardı.”
Evin genelinde sade ve nötr duvar boyaları tercih edilmiş. Salonda ve koridorda kullanılan alçı çıta uygulaması, Mermer görünümlü seramikler, mat lake mobilyalar, ahşap, pirinç, cam gibi farklı dokulara sahip materyaller evin zarafetinin başrol oyuncuları. Bazı alanlarda ise mekânı boya renkleri ile değil aksesuarlarla renklendirilmek üzere kullanılan objeler göze çarpıyor. Evin genelindeki tüm aydınlatmalar özel olarak tasarlanmış ve Hedef Aydınlatma tarafından üretilmiş.
Hazırlayan: ÇİĞDEM HASANOĞLU
Fotoğraf: FEVZİ ONDU