Yeterli vakit bulamamak, tariflerin karmaşıklığı, yapımının zorluğu, ipuçlarının bilinmezliği ya da ölçülerin tutmaması kahve ve çay keyiflerinin vazgeçilmezi kekleri hazırlamayı gözünüzde büyütüyor ve sizi sürekli hazır kek almaya mı yöneltiyor? Geçtiğimiz yıl en çok aratılan tarifler arasında yer alan muzlu ekmeği denediyseniz şimdi kahve ve çay molalarınıza Özlen Çopuroğlu’nun pratik kek tariflerini ekleyin. Yapımı kolay, birbirinden lezzetli üç kek tarifini sizin için derledik.
#1 Üzümlü kek
Bu tarifi yaparken malzemeleri sırası ile eklemek kekin kıvamını tutturmanıza yardımcı olacaktır. Malzemeler: 4 adet yumurta, 2 su bardağı toz şeker, 3,5 su bardağı un, 1 su bardağı eritilmiş margarin, 1 su bardağı süt, 1 paket kabartma tozu, 1 paket vanilya, 1 su bardağı kuru üzüm ve pudra şekeri. Şeker ve yumurtaları beyazlaştırıp krema kıvamına gelene kadar çırpın. Süt, eritilmiş margarin, vanilya, un ve kabartma tozunu ekleyip çırpmaya devam edin. Sonra kuru üzümü de karışıma ekleyip çatal ya da bir spatula ile karıştırın. Kek kalıbını yağlayın ve hamuru kalıba boşaltın. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında pişirebilirsiniz. Keki fırından aldıktan sonra ılımaya bırakın. Ilıdıktan sonra kalıbından çıkarın ve üzerine pudra şekeri gezdirin.
#2 Havuçlu kek
Kekteki sünger dokusunu yakalamak istiyorsanız yumurtalarının iyice çırpılmasına ve unun tek sefer yerine birkaç seferde elenerek ilave edilmesine dikkat edin. Malzemeler: 2 su bardağı şeker, 4 adet yumurta, 1 su bardağı sıvı yağ, 3 su bardağı rendelenmiş havuç, 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz, 2,5 su bardağı un, 1 paket kabartma tozu, 1 adet limon kabuğu rendesi, 1 paket vanilya ve 2 tatlı kaşığı tarçın. Yumurtaları ve şekeri, şeker eriyinceye kadar çırparak başlayın. Yağı ekleyin ve çırpmaya devam edin. Un, tarçın, kabartma tozu ve vanilyayı bir kaba eleyin. İri çekilmiş ceviz, limon kabuğu ve havuç rendesini ekleyin. Çırptığınız yumurta, şeker ve yağı karışıma ekleyin ve biraz karıştın. Kek kalıbını katı yağ ile yağlayın ve un serpin. Karışımı kalıba boşaltın ve 180 derecede 40 dakika kadar pişirin.
#3 Cevizli babaanne kek
Mutfaktan gelen kek kokusunun verdiği o nostaljik hissi bu tarifte bulabilirsiniz. Malzemeler: 1 paket kabartma tozu, 7 adet yumurta, 1 tatlı kaşığı tarçın, 1 bardak şeker, 1 paket vanilya, 1 bardak çekilmiş ceviz, 1 kaşık erimiş yağ ve 1 bardak un. Önce yumurtayı bir tencereye koyup şekeri ilave edin ve telle birkaç kez karıştırın. Sonra içine erimiş bir kaşık yağı, unu, çekilmiş cevizi, vanilya ve kabartma tozunu koyup hepsini karıştırın. Karışımı yağlanmış kek kalıbına koyup, orta dereceli bir fırında 40 ya da 45 dakika kadar pişirin. Fırından çıkarıp soğuttuktan sonra servis yapabilirsiniz.
Derleyen JULEN TUNÇ