Ana SayfaDış MekanBahçeBu Yaz Kendi Aromatik Bitkilerinizi Yetiştirin

Bu Yaz Kendi Aromatik Bitkilerinizi Yetiştirin

Mutfağınızdan buram buram gelen taze kesilmiş otların kokusu kadar güzel az şey vardır. Güneşli bir pencere pervazına sahip olduğunuz sürece ferah salatalardan, yemeğe doyum olmayacak nefis pesto soslara ve serinletici buzlu çaylara kadar lezzetli tariflerinizi tatlandırmak için ihtiyacınız olan taze otlarınızı kendiniz yetiştirebilirsiniz.

İşte mutfağınızda, balkonunuzda ve evinizin ışık alan istediğiniz her köşesinde yetiştirebileceğiniz canlı ve aromatik bitkileri en verimli bir şekilde nasıl kullanacağınızı merak ediyorsanız önerilerimizi okumaya devam edin.

#1 Kendi Aromaterapi Bitkilerinizi Büyütün

Kendinizin yetiştirdiği gerçek otlar varken mutfağınızda kullanmak için kim uçucu yağlara ihtiyaç duyar? Mutfağınızın pencere kenarında büyüttüğünüz taze bitkiler tariflerinize ekstra aroma ve lezzet katan lavanta, nane, biberiye ve tatlı fesleğen gibi aromaterapi yağları tahtından edecek. Parmak aralarında ovduğunuz taze yeşillikler evinizi mis gibi kokusuyla dolduracak.

#2 Lezzetli Tatlıları Unutmayın

Yemekler kadar lezzetli tatlılar dünyasında da taze otlara yer var. Nane, fesleğen, biberiye, lavanta, kekik, tarhun, defne ve adaçayı gibi bitkiler kurabiye, kek, sorbe ve dondurma gibi tatlı tariflerinin gözdesi.

#3 Yaratıcı Olun

Biraz yaratıcılık ile hemen hemen her yere taze bitkilerinizi ekebilirsiniz. Antika dolabınız dikey bir bahçe görevi görürken, çay fincanlarınızdan kaselere ve kullanılmayan metal küvetlere kadar bitki koleksiyonunuz etkileyici bir görünüme kavuşur. Drenaj yapmasını sağlayacak bitkilerinizi canlandıracak en iyi yol ise ektiğiniz saksının alt kısmından bir delik açmak.

#4 Korkulukların İşlevselliği

Bu hile en dar açık alanlarda bile kendi işlevsel bahçenizi oluşturmanızı sağlar. Korkuluklara asılı renkli saksılarınızdaki otlarınız balkonunuzu güzelleştirecek. Bu sayede yeşillikler ihtiyaç duyduğu doğal ışığı ve yağmuru alırlar.

#5 Hepsi Birarada

Birkaç küçük saksılarda bitkileriniz varsa onları dağıtmak yerine hepsini bir arada tutmayı düşünün. Eski bistro masası ve düzenleyici sayesinde etkili güzellikte bir görünüm oluşturmak harika bir yoldur. Ayrıca, bitkileri bir araya getirmek yaz sıcağında sulamayı çok daha kolay hale getirir.

#6 Boşlukları Doldurun

Açık alan yok mu? Sorun değil. Güneşli bir pencere pervazına sahip olduğunuz sürece bitkilerinize kesinlikle yer var. Bitkilerinizin ihtiyacı olan doğal ışık için onu güneş ışığının en parlak vurduğu pencere önüne yerleştirin. Parlak öğleden sonrası ışığına sahip batıya bakan bir pencere ideal bir tercihtir.

#7 Saksıları Asma Zamanı

Küçük alanlar için asılı sepetli saksılara en sevdiğiniz bitkilerle doldurun. Kekik ve biberiye otlarını güneşli bir noktaya asarak daha fazla çoğalmasına ve büyümesine destek olabilirsiniz.

#8 Dikey Platformlar

Boş ve sıkıcı duvarınızı büyüleyici, yerden tasarruf sağlayan saksılarınızı asabileceğiniz dikey bir platform oluşturun. Mutfağınızda kullanabileceğiniz şifalı bitkilerin ahşap paletlerle daha güçlü bir görünüme kavuşturabilirsiniz. Bu kurulum veranda gibi açık alanlar için idealdir.

#9 Happy Hour Vakti

Şimdiye kadar ki evde yaptığınız en iyi happy hour içecekleri için hazır mısınız? Sadece lezzetli kokteyller hazırlamak için ihtiyacınız olan fesleğen, biberiye, kekik, lavanta ve adaçayı gibi kendi yetiştirdiğiniz otları hasat etmek yeterli. Yetiştirdiğiniz bitkinin yaprakları veya çiçekleri tariflerinize karıştırmak için sizin için gerekli olan motivasyonu sağlayacaktır.

#10 Ferahlatan Karışımlar

Serinletici lezzetli bir fincan çayınıza yetiştirdiğiniz bitkileri karıştırın. Beş çayı zamanlarında keyifli sohbetlere eşlik edecek papatya, nane ve lavanta aroması yazın sıcaklığını ferahlatacak kendi karışımınızı oluşturmuş olacaksınız.

#11 Kuru Otların Cazibesi

Kendi bitki bahçenizden en iyi şekilde yararlanmak için kolaylıkla çoğaltabildiğiniz bitkilerin boşa gitmesine izin vermeyin. Biberiye, kekik, adaçayı, nane ve lavanta gibi bitkiler sert yapısı sayesinde kurutmak en iyi seçimdir. Onları kuru, iyi havalandırılmış bir yere asın, tamamen kuru ve gevrek olduklarında hava geçirmez kaplarda saklayın. Kişniş, fesleğen ve maydanoz gibi daha yumuşak yapılı otları, daha sonra kullanılmak üzere biraz su veya zeytinyağı ile püre haline getirin.

SON YAZILAR

BENZER YAZILAR