YAŞADIĞINIZ MEKÂNLARDA VE SİZİ ÇEVRELEYEN OBJELERDEKİ MÜKEMMELLİK ARAYIŞINA BİRAZ ARA VERİP, KUSURLARIN BÜYÜLEYİCİLİĞİNDE KAYBOLMANIZI SAĞLAYACAK BİR KİTAP ÖNERİMİZ VAR. İLHAM VERİCİ DETAYLARA SAHİP MEKÂNLARIN YER ALDIĞI BU KİTAP SİZE YENİ BİR YOL GÖSTERECEK.
Yaşam alanlarını oluşturmak kimileri için sonsuz bir arayış ve macera. Benzersiz objelerin ve mobilyaların içerisinde süregelen bir devinim. Karen McCartney, kusurların büyüleyici çekim gücü üzerine düşünürken bu felsefe ile yaşayan insanları hayatlarının kitabı “Perfect, Imperfect: the beauty of accident, age & patina” ile bir araya getirmeye karar vermiş. Bu fikir ilk olarak 2011 yılında tasarımcı Louise Olsen’ın ona Leonard Koren’in “Sanatçılar, Tasarımcılar, Şair ve Filozoflar İçin Wabi-Sabi” kitabını hediye etmesi ile başlamış. “Kitapta yalın fakat şiirsel siyah beyaz fotoğraflar yer alıyordu. Örneğin, ahşap üzerindeki paslı bir çivinin yağmur ve oksidasyon sonucunda yarattığı pas izi gibi” sözleriyle anımsıyor kitabı. Yola çıkış hikâyesi bu vesile ile başlasa da ancak bir kaç yıl sonra kitap üzerine çalışma fırsatı bulabilmiş McCartney. Öncelikle uygun isimler üzerine araştırmaya başlayan yazar, bazı tanınmış kişilerin de içinde yer aldığı bir liste ortaya çıkarmış. Dünyanın farklı yerlerinde yaşayan bu isimlerin hayatlarını gözlemleyebilmenin büyük bir şans olduğunu belirtiyor ve sözlerine devam ediyor McCartney: “Her biri kendi alanında biçimde aktardılar. İsimleri çalışma alanlarına göre seçmiş olmamıza rağmen her röportajda süreç boyunca yansıttıkları yaşam felsefeleri karşısında büyük bir heyecan duydum ve onları tanımaktan çok keyif aldım. Aynı zamanda da yaşam felsefelerini benimle paylaştıkları için kendimi çok şanslı hissediyorum.” Her röportaj sonrası daha da zenginleşen içerik; yaratıcılık ve rastlantı, bir araya getirme, koleksiyon, çekimserlik, iş birliği, yeniden kullanma ve orijinallik kavramları ile daha da katmanlı bir hale gelmiş.
Stilist Glen Proebstel ve fotoğrafçı Sharyn Cairns ise büyüleyici çekimlere imza atmışlar. Kitapta yer alan evlere göz attığımızda Tazmanya’da konumlanan Bruny Adası’ndaki el değmemiş bir yapı ile karşılaşıyoruz. Ünlü mimar John Wardle’ın kendisi ve ailesi için tasarladığı bu yapı, tarihi 1840’a dayanan eski bir çiftlik evinin temelleri üzerine inşa edilmiş. Tazmanya’ya özgü bir ağaç olan Pinus Macrocarpa ile kaplanan yapının iç duvarlarında ise aynı zamanda elma kasaları kullanılmış. Bu kasaları toparlayabilmek için ev sahibi yerel bir gazeteye ilan vermiş. “Noosa’da tatil yapıyordum ve 30 farklı kişiden telefon geldi. 1960’lı yıllarda çöken elma endüstrisinden beri sakladıkları hiç kullanılmamış elma kasası için kullanılan ahşapları olduğunu söylediler. Bu ahşap parçalar, yatak odalarında çok güzel bir etki yarattı ve Macrocapa ile yumuşak bir kontrast oluşturdu. Uzun süre kapalı kalan evimize geldiğimiz zaman bu ahşapların muhteşem reçineli kokusu etrafı sarmış oluyor” sözleriyle anlatıyor evin hikâyesini mimar John Wardle. İlham verici evlerin yanı sıra kitap, Wabi-Sabi felsefesini hayatınızda ve dekorasyonda kullanabilmeniz için çeşitli fikir ve öneriler de sunuyor. Bu felsefeye göre her ne kadar melankolik bir yaklaşım olsa da çürümek yaşam döngüsünün bir parçası olarak kabul ediliyor. Yaşamın iz bıraktığı objelerin büyüsünü hayatınızın bir parçası haline getirmek fikri ilginizi çekiyorsa eğer bu kitap aradığınız fikir ve öneriler ile size yol gösterecek.
Hazırlayan: ILGIN GÖZELEKLİ