Ana SayfaEn Yeniler & TrendlerAKBANK SANAT’TAN YENİ SEZONDA YENİ SERGİ: ÖZ/ÇEVİRİ-M

AKBANK SANAT’TAN YENİ SEZONDA YENİ SERGİ: ÖZ/ÇEVİRİ-M

Akbank Sanat, yeni sezonda kapılarını Hintli çağdaş sanatçı Sudarshan Shetty‘nin dönüşüm kavramına ve katmanlarına odaklanan ‘Öz/çeviri-m (Self/trans-lation)’ başlıklı sergisiyle aralıyor. Sergi bugün itibari ile Akbank Sanat’ta sanatseverlerin ziyaretine açık olacak.

Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman’ın küratörlüğünü üstlendiği sergide heykel, yerleştirme ve video eserler, dönüşümün kültürel gerçekliğini gündemine alıyor.Sudarshan Shetty’nin eserleri bu dönüşümün bir önceki durumundan uzaklaşan ve önceki durumu da içinde barındıran ama artık aynı olmayan bir gerçeklikle karşımıza çıkıyor.

Serginin küratörü Prof.Dr. Hasan Bülent Kahraman, sergiyi şu şekilde özetliyor:

“Yeniden üretim bir kültür sorunudur. Bu da çeviridir. Her dönüşüm bir çevrime denk gelir. Shetty, insanın kültürel bir gerçeklik olarak yaşadığı sürekli dönüşümü ve çevirimi bir kültürel sorun olarak ortaya koyuyor. Farklılıkların bir araya geldiği, kaynaştığı, kavuştuğu bir anlayışla ele aldığı çeviri farklı maddelerin ortak doku oluşturmalarında ortaya çıkıyor. Aynı şekilde kültürlerin dönüşümünün ortak kültürel dokuların üretilmesindeki anahtar olduğunu vurguluyor. Gerçekte dönüşen ve dönüştüren ise tartışmasız şekilde insanın kendisi. Özü dönüşen insan kendisini çeviriyor ve içinde iki kere yıkanılmayacak nehirler oluşturuyor. Çağın gerçekliğine alabildiğine şiirsel, lirik, pastoral  bir müdahale Shetty’nin sergisi.”

Sudarshan Shetty’nin zamanın izini kültürlerin gerçeğinde aradığı sergi ‘Öz/çeviri-m (Self/trans-lation)’, iki farklı malzemenin kaynaşmasıyla iki farklı gerçeğin ve kültürün uzlaşma noktasını araştırıyor.

Sergi AKBANK SANAT’ta Salı gününden Cumartesi gününe 10:30 – 19:30 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

Sudarshan Shetty Hakkında

1961 yılında Hindistan’ın Mangalore şehrinde doğan Hintli çağdaş sanatçı Sudarshan Shetty, Mumbai’de yaşıyor ve çalışıyor. Sir J. J. School of Art’ta resim eğitimini tamamlayan, zaman içerisinde daha çok heykel, enstalasyon, video, ses ve performans alanlarına yönelen Shetty, ağırlıklı olarak içinde kaybolduğumuz nesneler dünyasının beraberinde getirdiği temel ontolojik zorlukları araştırıyor.

Leila Heller Gallery, Galerie Templon, Galerie Krinzinger gibi uluslararası alanda saygın galeriler tarafından temsil edilen sanatçının melez yapıları, ait olduğu coğrafyaya ait kaygıları ve hareket kavramını araştırmanın yanı sıra, Hint ve Batı geleneklerinin kaynaştığı noktaları sorguluyor. Rolls-Royce Sanat programı, National Gallery of Modern Art, Kochi-Muziris gibi Hindistan’ın en ses getiren sanat platformlarında sergilediği işleriyle çağdaş sanat dünyasında isminden söz ettirmeye başlayan Shetty, Sidney Bienali, Vancouver Bienali, Art Basel gibi önemli uluslararası sanat oluşumlarında da yer aldı, 2016 yılında Kochi-Muziris Bienali’nin küratörlüğünü yaptı.


Shoonya Ghar Miniature Model, 2016 SHET/S 42
recycled teak wood 177.8 x 81.3 x 40.6 cm

Sanatçının imza attığı sergilerden bazıları şöyle; ‘A Song A Story & The Empty Vessel’, Leila Heller Gallery, (Dubai), ‘Shoonya Ghar – Empty is this house’, Unlimited, Art Basel (İsviçre), ‘The Cave Inside’, Galerie Krinzinger (Avusturya), ‘Mimic Momento’, Galerie Daniel Templon, (Belçika), ‘Indian Highway’, Ullens Center (Çin), ‘Between the tea cup and a sinking constellation’, Galerie Daniel Templon (Fransa), ‘Listen outside this house’, GALLERYSKE, Bangalore (Hindistan).

Sergi 31 Ekim 2019 tarihine kadar görülebilir.

SON YAZILAR

BENZER YAZILAR