DÜNYANIN EN PRESTİJLİ TASARIM STÜDYOLARINDAN LAYER DESIGN’IN KURUCUSU, ÖDÜLLÜ İNGİLİZ TASARIMCI BENJAMIN HUBERT’IN MODERN, EKOLOJİK VE PRATİK TASARIMLARINI İNCELİYORUZ.
Axyl.
Layer tasarım stüdyosunun İngiliz mobilya markası Allermuir için tasarlayıp, 2017’de Londra Tasarım Haftası’nda sunduğu Axyl serisi, Layer’ın üretimde çevresel etkileri azaltmak üzere firmalarla iş birliği yapma kararlılığının bir parçası. Sandalyelerde kullanılan geri dönüşümlü alüminyum ve ahşap, kereste ve naylon da dâhil olmak üzere düşük çevresel etkili malzemelerin kullanımı mobilya endüstrisindeki atık ürünleri dönüştürmek için etkili bir yol gösteriyor.
Braun.
Stüdyo, 2016’da Londra Tasarım Haftası kapsamında Alman markası Braun ile iş birliği yaptı ve Victoria and Albert Museum’da sergilenmek üzere büyük bir enstalasyon tasarladı. LED ışıkları ve ses sistemi ile sergilenen kurguda metal panellerin devasa dönen heykeli ile Braun’un elektrikli tıraş makinesi bıçaklarının bir kopyası amaçlanmış. Hubert iş birliğini, “Her Braun ürününde yer alan mükemmellik, mühendislik ve kalite değerlerini taşıyan geniş bir izleyici kitlesine, markanın ilgi çekici ve anlamlı bir deneyim tasarlama ve sunma taahhüdünü iletmek amacıyla bir araya geldik” sözleriyle anlatıyor.
Go.
Dünyanın 3D teknolojisi kullanılarak tasarlanan ilk tekerlekli sandalyesi ‘Go’, Hubert’in öne çıkan tasarımlarından. Layer’ın yeni araştırma bölümü LayerLAB’in altındaki ilk proje olarak 3D baskı teknolojisinde dünya lideri Materialize ile iş birliği içinde tasarımı tamamlanan sandalye, Layer tarafından yürütülen onlarca tekerlekli
sandalye kullanıcısı ve tıbbi uzmanlarla yapılan yoğun araştırmaların bir sonucu. Bu süre zarfında stüdyo, tekerlekli sandalyenin tıbbi bir gereç yerine nasıl günlük yaşamı iyileştirmek adına daha insan merkezli bir araç haline gelebileceğini araştırmış, her engelli kullanıcının bireysel ihtiyaçlarına uyum sağlayan hafif, işlevsel ve akıllı bir tasarım ortaya çıkarmış.
KiteONE.
Mükemmelce oturmuş bir çerçeve yaratabilmek için müşterinin yüzünün belirli ölçümlerine göre üretilen ve yine 3D teknolojisi kullanılarak İngiliz gözlük markası Kite için sunulan KiteONE koleksiyonu, modern ve minimal bir tasarıma sahip. Süreç, müşterilerin yüz ve kafa ölçülerinin mağazadaki tarayıcılara kaydedilmesiyle başlıyor. Aynı adlı uygulamada görselleştirilen ve canlı olarak ekrana yerleştirilen gözlükler, üç farklı renk seçme veya isteğe bağlı mesaj yazdırma gibi olanaklar da sunuyor.
Moroso.
Layer, İtalyan mobilya markası Moroso ile geçmişte birçok kez iş birliği yapmıştı. Sekizinci kez bir araya gelen iki isim, 2018’de Tape koleksiyonunu sundu. Tape’de normal şartlarda döşeme sürecinde atık olarak işlem gören tekstil parçalarını birbirine bağlamak için poliüretan bant kullanılıyor. Bu teknik, bandın snowboard, kayak ve kış sporları ekipmanlarının yapımında kullanıldığı spor endüstrisinden ilham almış. Layer, bant teknolojisinin mobilyalarda kullanımını geliştirmek üzere teknik bir giysi üreticisi ile ortaklık kurmuş, modüler kanepeyi döşemek için ise Danimarkalı tekstil markası Kvadrat’tan çeşitli kumaşlar kullanmış. Hubert koleksiyonla ilgili olarak daima paralel endüstrilerdeki moda ve teknoloji trendlerine baktıklarını söylüyor.
Hubert.
Benjamin Hubert ve yaratıcı ekibi Layer, yaşam ve çalışma biçimini geliştirmeye yardımcı olacak ürünler oluşturmak için Nike, Samsung, Braun, kâr amacı gütmeyen kuruluşlar, Fritz Hansen ve Herman Miller dâhil olmak üzere gelecekte giyilebilir ürünlerden mobilya sistemlerine, medya ürünlerine, mobil cihazlar ve sağlık araçlarına kadar bir çok konsept için ileri görüşlü markalarla ortaklık kuruyor.
Playr.
Dünyanın önde gelen spor analiz şirketi Catapult ve çalıştıkları seçkin futbolcuların giymesi için tasarlanan Playr, sporcuların performanslarını takip etmeyi ve oyunlarını geliştirmelerini sağlıyor. İçerisinde akıllı bir kapsül, yüksek performanslı bir yelek ve bir uygulama sunan tasarım, antrenman sırasında GPS şebekeleri ve Playr uygulamasıyla iletişim kurarak, sporcuların mesafe, hız, saha ısı haritası gibi ögeleri ölçmelerine olanak sağlıyor.
Nolii.
Londra merkezli teknoloji markası nolii için tasarlanan ve bu sene piyasaya sürülecek olan kablosuz lamba Rise, markanın kablosuz teknolojik ürünler
koleksiyonundaki ilk tasarım. İki cihaza kadar entegre şarj etme özelliğine
sahip olan tasarım, “dijital gün doğumu” alarm saati olarak da kullanılabilir.
Trove.
Hubert’in yüzyıl ihtiyaçlarını karşılayan, minimal ve modern tasarımlarından biri de finans teknoloji markası Trove ile birlikte tasarlanan dijital cüzdan Trove. Kırılma ve kaybolmaya karşı güvenli olarak geliştirilen 3 x 20milimetre çapındaki alüminyum tasarım, normal bir cüzdan gibi günlük harcamalar için kripto para saklama alanı sunuyor. Kripto para birimini çevrimdışı olarak depolayan ve öndeki temas bölgesine dokunarak kullanıcının kalp atışı düzenini tanıyan benzersiz biyometrik bir doğrulama yöntemi olan cihaz hacklenmeye karşı güvenli bir alternatif.
Hazırlayan : MERGİM ÖZDAMAR