Patates Graten, dilimlenmiş patates, beşamel sos ve rendelenmiş peynir üçlüsüyle en lezzetli garnitürlerden biri. Özlen Çopuroğlu’nun dayanılmaz lezzetli, hafif ve sıcacık tarifi geleneksel bir kaçamak.
Patates istediğiniz gibi kullanabileceğiniz çok yönlü bir sebze. İster kızartarak, ister fırında pişirerek veya haşlayarak olsun, patates her koşulda neredeyse herkese hitap eden bir yiyecek. “Patatesten nefret ederim!” diyen birini duydunuz mu hiç? Muhtemelen hayır. Bu ayki tarifimiz ise bu mütevazı sebzenin yalnızca üç malzemeyle oldukça lezzetli ve konforlu bir yiyeceğe dönüşebildiğinin en güzel kanıtı belki de. Öyleyse bu sıcacık ve hafif tarifi sizlerle paylaşıyorum. Malzemeler sırasıyla şöyle: 4-5 orta boy patates, 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri, tuz, karabiber, 1 su bardağı su, 2 diş sarımsak. Beşamel sos için malzemeler ise: 2 yemek kaşığı un, 2 yemek kaşığı sıvı yağ, 2 su bardağı süt, tuz ve karabiber. Hazırlanışı: Patateslerin kabuklarını soyup yıkayın ve aynı kalınlıkta yuvarlak yuvarlak dilimleyin. Dilimlediğiniz patateslere tuz ve bir su bardağı su ilave edip 5 dakika kadar hafif derecede pişirin. Yarı pişen patates dilimlerini fırın kabınıza dizin. Üzerine baharatlarını ve ezilmiş sarımsağı serpiştirin. Beşameli hazırlamak için sıvıyağ ya da eş değer tereyağını sos tenceresine alın ve unu ilave edip karıştırarak kavurun. Unun kokusunu hissedince koyulaşmadan yavaş yavaş sütü ilave edin ve koyulaşana kadar hızlıca karıştırın. Hazırlamış olduğunuz beşamel sosa rende kaşar peynirinizin yarısını karıştırın ve patateslerin üzerine kapatacak şekilde dökün. 180 derecede ısıttığınız fırında 15 dakika kadar pişirin. Beşamel kızarınca üzerine kalan yarım bardak kaşar peynirinizi de ilave edip tekrar fırına verin. Kaşar peyniri tamamen eriyip kızarana kadar pişirin.
Hazırlayan : MERGİM ÖZDAMAR