Dutch Design Week‘te bu yıl 120 mekanda 2.600 tasarımcının işleri sergilendi. Bu yılki teması “Biz Değilsek Kim?” olan tasarım haftasında, iyi bir gelecek yaratmada tasarımın rolü ve tasarımcının sorumluluğu konularına dikkat çekildi.
Piet Hein Eek’de sergilenen Ontwerpduo’nun yeni koleksiyonu Contour, LED teknolojisini kullanan çizgisel ve dairesel aydınlatma elemanlarından oluşuyor. Mekâna göre farklı enstalasyon ve renk uygulamalarıyla sonsuz kombinasyon üretilebiliyor. Contour ile beraber Light Forest isimli diğer aydınlatma koleksiyonunun yer aldığı sergi favorilerimiz arasındaydı.
Piet Hein Eek’de dikkatimizi çeken diğer isimler Bas Vellekoop ve Rens’ti. Genç tasarımcı Bas Vellekoop’un Hexa aydınlatmaları arıkovanı ve peteklerin geometrisinden esinlenilerek tasarlanmış. Hexa aydınlatmalar alüminyum malzeme ile üretiliyor ve farklı renklerde sunuluyor. Rens’in malzeme, renk ve formlar ile oluşturduğu etkileyici sunumda ilgimizi en çok çekenler, Working Glass ve Finissage koleksiyonlarıydı. Working Glass farklı pleksiglas katmanları kullanılarak oluşuyor ve renk, form ve transparanlık öğelerini sorguluyor.
Finissage ise ahşap, metal ve Kvadrat kumaşları üzerinde yapılan deneysel boyama tekniklerinden oluşan bir koleksiyon. Malzemelerin potansiyellerini sorgulayarak, süreç, zanaat ve üretim tekniklerine odaklanan The Materialists isimli tasarım kolektifi, TAC’da yer alan sergilerinde bu yıl deri malzemenin potansiyeline odaklanmıştı.
The Materialists tasarımcıları fire olarak açığa çıkan deri parçalarından ürünler tasarlamışlar. Malzemelerin görsel niteliklerinden ilham alan Güney Koreli tasarımcı Hyunjee Jung’un derinin ön yüz, arka yüz ve kesitinin farklı dokularına odaklanarak ortaya çıkardığı Flattened object and space ve Moving house adındaki dekoratif duvar aksesuarlarını çok beğendik. Tasarım haftasının popüler mekânlarından biri olan Veem’de birçok yeni malzeme sunuluyordu.
Letonya asıllı genç tasarımcı Sarmite Polakova çam ağacı kabuklarından deri ile benzer niteliklere sahip bir malzeme yaratmayı başarmış. Her yıl tonlarca kabuğu atık olarak ortaya çıkan çam ağacı kabuklarından yapılan bu malzeme, hem organik bir dokuya hem de güzel bir hissiyata sahip. Atıklardan yaratılan yeni malzeme örneklerinin arasında dikkatimizi çekenler arasındaydı.
Hazırlayan: Kerem Ariş, Merve Parnas