Markanın kurucusu Elif Gökoğlu Başar, Viyana’da başlayan macerayı, addresistanbul Ev Dekorasyon Merkezi’nde açılan Fishy Knitting showroom’uyla hızla büyütmeye devam ediyor. Ürün yelpazesinde birçok farklı tasarım bulabilirsiniz. El örgüsü çantadan tutun da dev puflara, abajur, sepet, yastık, battaniyelerden farklı dokularda panolara kadar zengin ürün çeşitliliği var.
Örgü ürünler global bir trend mi?
Son birkaç senedir el örgüsü ve makrome tasarımlar oldukça popüler hale geldi. Bu sebepten ötürü Fishy tasarımları ilk olarak eşimin işleri sebebiyle çok sık gittiğimiz Viyana’da talep görmeye başladı. Sonrasında sosyal medya ve web sitemiz sayesinde yurt içinden de gelen talepler sonucunda showroom açmayı uygun gördük. Artık ülkemizde de özellikle ev dekorasyonunda makrome ve el örgüsü tasarımlar revaçta.
Malzeme ve işçilik detaylarından bahseder misiniz?
Tüm tasarımlarımı kendim üretiyorum ve malzeme tedarikiyle yine ben ilgileniyorum. Makrome duvar panolarında pamuklu iplerden jüt ya da doğal yünlere kadar birçok alternatif mevcut. Her tasarımın dokusuna göre gerek yurt dışından gerekse yurt içinden birçok farklı tedarikçiyle çalışıyorum. Bazı malzemeleri özel olarak ürettirdiğimiz de oluyor. Yıllardır tekstil merkezi olan ülkemizde iplik çeşitliliği konusunda da yine oldukça zenginiz.
Makrome ve el örgüsü birbirinden nasıl ayrışıyor?
Makrome ve el örgüsü teknikleri birbirlerinden tamamen farklı olmakla birlikte her ikisi de ipliklerle hayata getirdiğiniz çalışmalar. Makrome farklı farklı düğüm tekniklerinden oluşuyor. El örgüsü ise şişler ve tığlarla yapılıyor. Günümüzde her iki tekniğin son derece modern yansımalarını artık birçok yerde görebiliyoruz. Fishy Knitting olarak benim en büyük amacım yüzyıllardır bu topraklarda var olan sanatı, modern dokunuşlarla günümüze uyarlayıp tüm dünyaya duyurabilmek. Burada ördüğünüz tasarımların her biri kendine özgü ve tek. Bu yüzden el örgüsü ve makromenin Haute Couture’unu yapıyorum diyebilirim.