KEFALONYA

Adada olunca, kendimizi hep büyük bir deniz yatağında hissederiz. Tepede güneş, kulağımızda hiç bitmeyen dalgaların sesi, iyot kokusu ve üzerimizden çıkarmadığımız ada kıyafetleri. Kefalonya bu dünyadaki en güzel deniz yataklarından bir tanesi.

Koskoca bir teras üzerinde, yolda peşimize takılan Akdeniz güneşi ile birlikte manzaranın keyfini çıkarıyoruz. Bizi Killini’den Kefalonya’ya götüren bu devasa feribotun bıraktığı izi kimi zaman yunuslar, kimi zaman martılar takip ediyor. İstanbul’dan 1.200 kilometre uzaklıktaki Killini Limanı’na gelirken tek stresimiz, biletini haftalar önce aldığımız bu arabalı feribota zamanında binebilmekti. Hâlbuki Kefalonya aceleyi çok dert eden bir yer değilmiş. Feribot bir saat rötarlı kalktı. Poros Limanı’na yanaştığımızda herkes yavaş hareketlerle feribottan iniyordu. Anladık ki etraf
bu kadar sakin akarken, bizim acele etmemize hiç gerek yok. Aslında feribottan inince hemen otelimizin olduğu Sami’ye gidecektik. Baktık Kefalonya’da hayat ne kadar yavaş akarsa o kadar mutlu olacağız, ayak uyduralım dedik. Poros’ta bir balıkçıda bulduk kendimizi. Romantza 1926, leziz deniz ürünleri sunan küçük bir aile restoranı. Bu plaj fotoğrafını yemek yediğimiz masada otururken
çektik, hatta fotoğrafa bir isim bile verdik: Bırak dağınık kalsın. Kefalonya günlerimizde mottomuz bu olsun dedik. Kefalonya, 4.419 kilometrelik yüzölçümü ile İyonya Adaları’nın en büyüğü. İsmini Mitolojideki Tanrı Hermes ile Herse’nin oğlu Cephalus’dan (Kephalos) alan adanın tarihi, MÖ 8000’e kadar uzanıyor. Orta çağ boyunca Venediklilerin hâkimiyetinde olan adanın mimarisi de hemen kendisini belli ediyor. Özellikle Assos ve Fiskardo deniz kenarına sokulmuş bir masal gibi. Adanın büyüklüğü ulaşımı da zorlaştırıyor, iki günde tüm adayı görme hayaliniz varsa, olmasın, burası acele edilecek bir yer değil. Tadını çıkarmak istiyorsanız en az beş güne ihtiyacınız var.
SAMI
Her gün adanın farklı bir yerini keşfetmek istediğimiz için otelimizi Kefalonya’nın tam ortasında, Sami’de seçtik. Sami, ana karadan feribotla geldiğimiz Poros Limanı’na ve bizi Zakytnhos’a götürecek feribota bineceğimiz Pesada Limanı’na 40 dakika, adanın kuzeyindeki masalsı kasabalar Asos’a 40 dakika, Fiskardo’ya 55 dakika, adanın güneybatıdaki başkenti Argostoli’ye ise 35 dakika uzaklıkta. Mutlaka görmek istediğimiz Melissani Mağarası ve Antisamos Plajı da Sami’de. Üstelik Sami Limanı’ndan Ithaka’ya günübirlik tekne turları kalkıyor. Daha iyi bir seçim yapamazdık, Sami’de hem aradığımız her şey vardı, hem de kalabalık ve gürültü yoktu. Sami Limanı’ndaki restoranların birçoğu gün boyu oturabileceğiniz, taze deniz ürünleri bulunan, uygun fiyatlı seçenekler. Ama en iyisi II Familia restorandı. Bu restorana rezervasyon yapmanızı ve 2-3 kişi paylaşabileceğiniz karışık deniz ürünleri tabağından (menüde “Sea Food Platter” yazan)
sipariş etmenizi özellikle tavsiye ederiz. Susamlı ballı peynirleri ve ikram ettikleri likörü unutamayacaksınız.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

SON YAZILAR

BENZER YAZILAR