Pek çok mutfakta hak ettiği ilgiyi göremeyen kabak, doğru şekilde pişirilip lezzetlendirildiğinde vazgeçilmez bir lezzete dönüşüyor.
Mücver (15 adet için)
250 gr. rendelenmiş kabak
Deniz tuzu ve taze çekilmiş karabiber
2 yemek kaşığı ince kıyılmış taze fesleğen
2 yemek kaşığı ince kıyılmış taze nane
150 gr. krem peynir
1 yumurta
4 yemek kaşığı un
1 limonun suyu
Kızartmak için zeytinyağı
Servis için limon dilimleri
Rendelediğiniz kabakları bir süzgece alıp üzerine 1 yemek kaşığı tuz serpin. 15 dakika bekletip suyunu süzün. Yağ ve limon dilimleri hariç kalan tüm malzemeleri ekleyip karıştırın. Küçük köfteler haline getirip her iki yüzü de kahverengi olana kadar tavada kızartın. Limon dilimleriyle servis edin.
Kabak ve ricotta’lı penne (4-6 kişilik)
1 kg kabak, halka halka doğranmış
2 yemek kaşığı tuz
4 diş sarımsak, doğranmış
350 gr. ricotta peyniri
1 demet taze fesleğen, kıyılmış
1 limonun kabuğu
400 gr. penne, haşlanmış
100 gr. parmesan, rendelenmiş
Dilimlenmiş kabakları bir süzgece alıp üzerine tuz serpin. 15 dakika bekletip suyunu süzün. Bir miktar yağ ısıtıp sarımsak ve kabakları ekleyin. Kabaklar kahverengi olana kadar ağır ağır pişirin. Ricotta peyniri, fesleğen ve limon kabuğunu ekleyip tavada çevirin. Tabaklara servis ettikten sonra üzerine parmesan ekleyin.
Kızarmış kabak çiçeği
200 gr. un
1 tutam tuz
1 ½ soğutulmuş soda
Çiçeği üzerinde 18 kabak, temizlenmiş
Kızartmak için yağ
Servis için limon dilimleri
Kızartma harcı için: Un ve tuzu bir kaba alıp sodayı ekleyin. İyice karıştırın.
Kabakları harca bulayıp 180 derecedeki kızartma yağında 5 dakika kızartın. Kâğıt havlu üzerinde yağını süzüp servis edin. Limon dilimleriyle servis edin.
Fırında kabak (12 dilim)
1 büyük soğan, doğranmış
2 diş sarımsak, doğranmış
150 gr. pastırma, ince dilimlenmiş
180 gr. rendelenmiş parmesan
½ ölçek un
500 gr. kabak, rendelenmiş
2 büyük yumurta, hafifçe çırpılmış
Tuz ve taze çekilmiş karabiber
2 büyük, olgun domates, dilimlenmiş
20×20 ölçüsünde bir fırın kabını yağlayın ve pişirme kâğıdı kaplayın. Soğan ve sarımsağı hafifçe kızartıp yağdan alın. Aynı yağın içinde pastırmaları hafifçe kızartın. Domates hariç tüm malzemeleri karıştırıp tepsiye alın. Domates dilimlerini düzgünce tepsinin en üstüne yerleştirin. Üzerine zeytinyağı gezdirip 200 derecedeki fırında 30-45 dakika pişirin. 12 dilime kesip yanında yeşil salatayla veya ara sıcak olarak servis edin.
Kabak ve fıstıklı kek (10 kişilik)
180 ml ayçiçek yağı
1 ölçek pudra şekeri
3 yumurta
1 çay kaşığı vanilya ekstresi
½ ölçek tuzsuz antepfıstığı, kıyılmış
½ ölçek badem unu
2 ölçek rendelenmiş kabak
1 çay kaşığı toz kakule
½ çay kaşığı kabartma tozu
2 ölçek un
Limon sosu için
180 gr. yumuşamış tuzsuz tereyağı
1 ¼ ölçek pudra şekeri, elenmiş
250 gr. labne peyniri, yumuşamış
1 limonun suyu ve kalın doğranmış kabuğu
Yağ, şeker, yumurta ve vanilyayı kalınlaşana kadar çırpın. Fıstıkları, badem ununu ve kabağı ekleyin. Kabartma tozu ve unu da ekleyip karıştırın. 22 cm çapında bir kalıba döküp 170 derecede 70 dakika pişirin. Kalıptan çıkarmadan 20 dakika soğumaya bırakın.
Sos için: Tereyağı ve şekeri iyice çırpın. Ağır ağır çırpmaya devam ederek peyniri ekleyin. Limon kabuğu ve suyunu ekleyip pürüzsüz hale gelene kadar çırpın. Soğumuş kekin üzerine sürün.
Kabak çorbası (6 kişilik)
1 kg kabak, ince dilimlenmiş
2 yemek kaşığı zeytinyağı
3 diş sarımsak, kıyılmış
Tuz ve taze çekilmiş karabiber
2 ölçek tavuk suyu veya su
140 ml taze krema
1 küçük demet fesleğen, ince kıyılmış
1 küçük demet maydanoz, ince kıyılmış
120 parmesan, rendelenmiş
Servis için fazladan krema
Yağı ısıtıp sarımsak ve kabakları yaklaşık 30 dakika boyunca, kabaklar kahverengi oluncaya kadar pişirin. Tavuk suyunu ekleyip 10 dakika kaynamaya bırakın. Kabakların ¾’ünü blender’da püre haline getirin. Krema, yeşillikler ve parmesan’la birlikte tencereye ekleyin. Karıştırıp tabakların üzerine krema gezdirerek servis edin.
Derleyen Gökçe BURDURLU CÖMERT Fotoğraf Angie Lazaro
[imagebrowser id=1395]